Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ekonomijournalisten Gunnar Harrius berättar om tre ekonomitips att akta sig för i sociala medier. Foto: Henrik Montgomery/TT, Tiktok & SVT

Det kryllar av ekonomitips på Tiktok – detta ska du se upp för

Uppdaterad
Publicerad

”Så blir du miljonär” och ”tjäna pengar snabbt” är teman på klipp i sociala medier som lockar unga.

Men ofta är det totala bluffar, enligt ekonomijournalisten Gunnar Harrius.

– Som att säga ”köp 1000 lotter och vinn på alla” – det kommer inte att hända, säger han.

Tiktok kryllar av klipp med ekonomitips. Det kan handla om allt från fondsparande och hur man blir haj på aktier till hur man ska tjäna miljoner – snabbt.

Men när personer på sociala medier lovar följare att bli rika på kort tid bör man alltid vara på sin vakt, menar Gunnar Harrius, ekonomijournalist på podden Kapitalet.

– Det går ju i teorin att bli rik, men det tar väldigt ofta väldigt lång tid. Så när det lovas att man ska bli rik på en månad, eller en vecka eller till och med ett år... ja, då tycker jag att man ska dra öronen åt sig, säger han.

Varningen: Många kryptovalutor är scams

Ett fenomen som det tipsas om i dessa ekonomiklipp är ”trading” av olika slag, handel med exempelvis aktier eller krypto. Här finns en djungel av olika kryptovalutor, som det är bra att se upp för, menar Gunnar Harrius.

– Nuförtiden kommer det varje dag tiotals, eller kanske till och med hundratals, nya kryptovalutor. Många av dem är bara totala scams, det finns absolut ingenting bakom dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.