Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Swedbanks chefsekonom Mattias Persson om vad som väntar de svenska hushållen. Foto: SVT/Rebecka Haglund

Chefsekonomen: ”Det vi ser framför oss är en kostnadschock”

Uppdaterad
Publicerad

Nu väntar en kostnadschock för svenska hushåll som vi inte sett sedan 1980-talet, samtidigt som Sverige går mot lågkonjunktur. I alla fall om man får tro Swedbanks nya konjunkturprognos.

– Det är ingen 1990-talskris. Det är ingen global finanskris. Men här finns inslag som är annorlunda och som gör att det känns rejält för hushållen, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Orsaken är, enligt Persson, den väldigt höga inflationen.

Tillväxtprognosen sänks

För 2022 sänks tillväxtprognosen till 2,2 procent, mot tidigare 2,8 procent, och för nästa år blir det enligt Swedbanks ekonomer knappt någon tillväxt alls: 0,2 procent. Det kan jämföras med en tidigare beräkning på 2,1 procent.

Pandemibakslaget 2020, eurokrisen och den globala finanskrisen 2008-2009 gav betydligt större BNP-bakslag.

– Det är fler som kommer att känna av den här nedkylningen och stagnationen. Den träffar många fler hushåll, rakt in i plånböckerna, via inflationen och via högre ränteutgifter, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.