Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. Foto: Claudio Bresciani / TT

Efter SVT:s granskning: Ännu svårare för företag som delar ut pengar att få stöd

Publicerad

Tillväxtverket stoppar möjligheten till statligt permitteringsstöd även för bolag som ger koncernbidrag. Företag som gjort aktieutdelningar av något slag efter den 16 mars i år ska nu inte ha rätt till stöd.

Permitteringsstödet ser ut att bli den i särklass dyraste ekonomiska åtgärden i Coronakrisen. 95 miljarder kronor beräknas den kosta staten i år enligt finansministerns nuvarande bedömning. Stödet ska gå till företag som befinner sig i tillfällig ekonomisk kris till följd av coronapandemin, för att de ska slippa varsla och säga upp personal.

Men SVT:s granskning visade att börsjättar som fått förhandsbesked om statligt företagsstöd samtidigt gjort aktieutdelning till ägarna. Efter det kallades Tillväxtverkets generaldirektör till finansutskottet. Även regeringen hotade med skärpt lagstiftning. Tillväxtverket backade då och stoppade möjligheten för storföretag att få permitteringsstöd om de delade ut pengar till aktieägarna. Dessutom utlovades en fördjupad juridisk analys.

Den blev klar i dag, och nu skärps alltså kraven ytterligare. Förbudet mot aktieutdelning ska gälla även koncernbidrag, trots att pengarna då stannar i koncernen och kan användas i koncernens verksamhet. Det här kan drabba lastbilsjätten Scania, vars tyska ägare planerat att ta utdelning.

”En bedömningsfråga”

I dagens besked skriver Tillväxtverket att bolag som anser sig kunna göra utbetalningar av något slag ”rimligen inte anses ha så allvarliga ekonomiska svårigheter att de skulle vara berättigade till stöd”.

SVT:s granskning visar också att mer än hälften av de 30 mest omsatta börsbolagen flaggat för att de kan kalla till extra bolagsstämma i höst och dela ut de indragna pengarna till aktieägarna då istället.

Men inte heller det kan de räkna med efter dagens besked. Tillväxtverket talar nu om att ”hela året” tas i beaktande vid det slutgiltiga beslutet om stöd.

– Det blir en bedömningsfråga från fall till fall, säger Tillväxtverkets presschef Niklas Kjellberg till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.