Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är framförallt unga som är i riskzonen. Räntetaket för snabblån måste sänkas innan de hamnar i skuldfällan, tycker Shoka Åhrman. Foto: TT/SVT

Ekonomerna kräver lägre räntetak för snabblån

Uppdaterad
Publicerad

Att ta ett sms-lån med skyhög ränta blev en omöjlighet när Sverige införde ett räntetak år 2018. Finland har däremot ett betydligt lägre tak – som kommer att sänkas ytterligare till hösten.

– Sveriges räntetak borde vara lägre, säger sparekonomen Shoka Åhrman till Ekonomibyrån.

Snabblån, eller högkostnadskrediter, är ett lån som har placerat många svenskar i skuldfällan. Ibland har man sett räntor upp mot 400 procent.

Med räntetaket, som i dag ligger på 40 procent plus referensränta, är det inte längre möjligt. Men räntetaket är fortfarande högt, tycker SPP:s Shoka Åhrman. Svenskarnas skulder till Kronofogden växer med 20 miljoner kronor per dag.

Ekonomibyrån

– I Sverige har vi en hög skuldsättning, både bolån och blancolån. Ett lägre räntetak kan vara en början, säger Shoka Åhrman.

Finlands räntetak lägre än Sveriges

I Finland är räntetaket lägre – år 2019 sänktes det till 20 procent och i höst kommer taket att ligga på 15 procent. Enligt Lasse Corin, chefsekonom på den finländska banken och kapitalförvaltaren Aktia, har man kunnat se två tydliga effekter:

– Många kreditbolag som levt på extrema räntor har försvunnit från marknaden. Sedan har antalet personer med en officiell betalningsanmärkning minskat, säger han.

Privatekonomen: Dags att utvärdera räntetaket

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, tycker att Finland föregår med ett gott exempel.

– Det är läge att vi gör en utvärdering av vårt räntetak, säger han till Ekonomibyrån.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt På marginalen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet