Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LO:s chefsekonom Laura Hartman och John Hassler, fd ordförande i Finanspolitiska rådet, menar båda att separerade priser på gas och el i EU inte är någon långsiktig lösning. Foto: SVT

Ekonomerna om EU:s planer på separerade energipriser

Uppdaterad
Publicerad

EU: hoppas på något sätt kunna separera priset på elektricitet som produceras med hjälp av dyr rysk gas så att det inte drar med sig priset på ”billigare” el från exempelvis vind- vatten- eller kärnkraft.

I Aktuellt diskuterade två ekonomer om detta ens är möjligt.

John Hassler, fd ordförande i Finanspolitiska rådet, menar att politikerna är fel ute när de tror att de med ett pennstreck kan förändra marknaden och få ned priserna på energi som produceras genom annat än gas.

– Det är ett omöjligt trick. Det enda som kan få ned elpriserna är att minska användningen – antingen genom frivillighet eller ransonering.

LO:s chefsekonom Laura Hartman menar att det finns ett skriande behov av att göra någonting, även om inte heller hon tror att separerade priser är en långsiktig lösning.

– Det krävs någon form av central styrning, till exempel att elbörsen Nordpol köper in den här elen för två olika priser och sedan sätter ett genomsnittspris ut till konsumenterna.  Men behovet är skriande eftersom energimarknaden i dagsläget är ett havererat lapptäcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.