Elbilar är oftare inblandade i incidenter än ”vanliga” bilar visar försäkringsstatistik från Danmark och Norge. Foto: Pontus Lundahl, TT

Försäkringsdata: Elbilar toppar skadestatistiken

Uppdaterad
Publicerad

Elbilar och i synnerhet Tesla, är inblandade i fler olyckor än andra bilar, visar skaderapporter från danska försäkringsbolag. Snabbare acceleration pekas ut som en orsak.

En rundringning som den danska tidningen Politiken har gjort bland Danmarks största försäkringsbolag ger en samstämmig bild. Elbilsägare anmäler oftare skador än ägare till andra fordon. 

Topdanmark uppger att elbilar är involverade i 20 procent fler tillbud än andra biltyper. För Tesla är siffran 50 procent. En hel del av skadorna kommer av att bilen kört in i en betongpelare i parkeringsgaraget eller i carporten därhemma, enligt Jens Røpke, chef för produktutveckling vid Topdanmark. 

”Behöver vänja sig” 

– Det sker förmodligen för att elbilar accelererar snabbt och det kan överraska föraren, säger Jens Røpke till tidningen. 

Codan, som är Teslas officiella försäkringspartner i Skandinavien, ser samma tendens. Siffrorna från Norge, där det finns betydligt fler elbilar än i de övriga nordiska länderna, visar att hälften av alla nya elbilar drabbas av skada under det första året. För andra bilägare är siffran 25–30 procent. 

Tesla säger i ett mejlsvar till Politiken att en orsak kan vara att många kunder byter från kortare och smalare bilar, vilket kräver tillvänjning hos föraren. 

Anders Fjendbo Jensen vid Danmarks tekniska universitet ser en annan orsak bakom elbilarnas överrepresentation i olycksstatistiken: Fler män kör elbil, och män tenderar att ta större risker. 

“Handlar om förarbeteende” 

SVT nyheter har varit kontakt med flera av de största svenska försäkringsbolagen. Bolagen uppger generellt att de inte har tillräckligt stort underlag för att se om elbilsförare är överrepresenterade i skadestatistiken. 

Men Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam, är inte förvånad över de danska siffrorna, i synnerhet att Teslaägare sticker ut i skadestatistiken. 

– Det handlar med största sannolikhet om förarbeteenden. Det är extremt prestandastarka bilar som lockar förare som gärna utnyttjar prestandan. Då ökar olycksrisken precis som den ökar även för bensin- och dieseldrivna bilar med hög prestanda, säger Anders Kullgren. 

Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa, säger att försäkringsbolaget ser en viss överrepresentation av skadeanmälningar hos kunder med elbilar. Å andra sidan skiftar det från skadetyp till skadetyp. I vissa kategorier är elbilsägare överrepresenterade, i andra typer har elbilsägare lägre skadefrekvens. 

– Antalet elbilar ökar stadigt. Vi följer utvecklingen noga och utvecklar försäkringarna löpande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.