Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I 20 olika kommuner finns en oro att man inte ska kunna hålla idrottshallar, ishallar och simbassänger öppna i och med stigande elkostnader. Foto: TT

Elpriserna slår hårt mot kommunerna – kan tvingas höja skatterna

Uppdaterad
Publicerad

I många av Sveriges kommuner är det ekonomiska läget ansträngt inför vintern. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort. Drygt 40 procent av kommunerna som svarat på SVT:s enkät säger att de höga priserna påverkar ekonomin negativt – och i många kommuner är man oroade.

SVT Nyheter har frågat ekonomicheferna i landets alla kommuner hur de ser på de stigande elpriserna och kommunens ekonomi.   

Av de drygt 200 kommuner som svarat i enkäten menar 42,4 procent att det ekonomiska läget ser illa ut, eller till och med mycket illa ut, inför vintern. Lika många menar att elpriset påverkar det ekonomiska läget.

El-priset kan öka

Oro att tvingas stänga

I 20 kommuner finns det en oro för att man inte ska kunna hålla idrottshallar, ishallar och simbassänger öppna. I Filipstad, Grums och Sala är den oron mycket stor.

I nio kommuner menar man att läget är så allvarligt att man inte är säker på att kommunen kommer att kunna hålla all sin verksamhet igång – Sollentuna kommun bedömer möjligheten som “mycket dålig”.

”Det finns en stor oro för utvecklingen av energipriser, den allmänna inflationen och ökade pensionskostnader under de närmaste åren. Det vi vet är att kommunen kommer att få en ansträngd ekonomi och vi behöver titta över våra kostnader”, svarar Sollentuna kommuns budgetchef Jonas Sundström i enkäten.

Sollentuna kommun kommer att göra allt den kan för att inte stänga ned någon verksamhet, då den är viktigt för kommunens medborgare.

Ökning på 900 procent

Men fler kommuner än Sollentuna har det tufft. I Ydre kommun visar prognoserna på en elprisökning från 50 öre till 450 öre per kilowattimme – en ökning på 900 procent. Falu kommun räknar med en kostnadsökning på 19 miljoner kronor. 

Regeringen har tidigare föreslagit att myndigheter bör se över hur man kan spara på el. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Svenska kraftnät säger att även privatpersoner måste börja spara el för att lindra vinterns elkris.

Frågar man kommunerna om deras möjligheter att spara in på el ser det inte bra ut: över hälften, 56,2 procent, säger att de har ganska dåliga eller mycket dåliga möjligheter att dra ner på elförbrukningen.  

Flera kommuner menar att det krävs politiska beslut för att nå ett resultat.

”Får höja skatterna”

– Kommunerna gör allt för att hålla kärnverksamheten igång. Går inte det får de höja skatterna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

SVT Nyheters enkät till Sveriges kommuner om elpriserna

SVT Nyheter har skickat en enkät till landets alla 290 kommuner. Av dem har 203, eller 70 procent svarat. Här redovisas ett urval av frågorna och kommunerna svarat 

Hur ser det ekonomiska läget ut för kommunerna inför vintern  

Mycket bra: 2,5 procent 

Ganska bra: 55,1 procent 

Ganska illa: 38, 4 procent 

Mycket illa: 4 procent 

I vilken utsträckning har er kommun märkt av de stigande elpriserna?  

I mycket liten utsträckning: 11,7 procent 

I ganska liten utsträckning: 51, 3 procent 

I ganska stor utsträckning: 24,9 procent 

I mycket stor utsträckning: 12,2 procent 

Hur påverkar elpriset det ekonomiska läget i kommunen? 

I mycket liten utsträckning: 9,3 procent 

I ganska liten utsträckning: 48,2 procent 

I ganska stor utsträckning: 31,1 procent 

I mycket stor utsträckning: 11,4 procent 

Hur ni ser på möjligheterna att dra ned på elkonsumtionen?  

Mycket bra: 1,5 procent 

Ganska bra: 45,1 procent 

Ganska dåliga: 37,9 procent 

Mycket dåliga: 15,4 procent 

Finns en stor oro för att inte kunna hålla till exempel idrottshallar – ishallar och simbassänger öppna?  

Nej, en ganska liten oro: 145 kommuner 

Nej, en mycket liten oro: 38 kommuner 

Ja, en ganska stor oro: 17 kommuner 

Ja, en mycket stor oro: 3 kommuner (Grums, Filipstad, Sala) 

Hur bedömer du möjligheten för kommunerna att hålla all verksamhet igång?  

Mycket bra: 133 kommuner 

Ganska bra: 61 kommuner 

Ganska dåliga: 8 kommuner 

Mycket dåliga: 1 kommun (Sollentuna) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El-priset kan öka

Mer i ämnet