För varje hundralapp som Fortum Distribution, numera Ellevio, drog in under 2013 var 40 kronor ren vinst för bolaget. Foto: SVT Design

En tredjedel av räkningen ren vinst för eljätten

Uppdaterad
Publicerad

Att äga ett elnät har blivit en kassako för de tre eljättarna i Sverige, som varje år drar in närmare sju miljarder kronor i vinst på att ha monopol på elsladden in till svenska hem. Och marginalerna är rekordhöga. Mest tjänar Fortum Distribution som numera heter Ellevio – var tredje krona som kunderna betalar är ren vinst för företaget.

När nu elnätsföretagen får möjlighet att chockhöja sina avgifter gör det att framför allt de tre största elnätsföretagen i Sverige kan öka sina vinster som redan är mycket höga.

För E.On, Fortum Distribution som numera heter Ellevio och Vattenfall har blivit guldkalvar för sina ägare. När priserna på elen rasat har bolagen år efter år dragit in rekordvinster på elnäten.

Tjänar två miljarder per år

Enligt boksluten för år 2013, som är det senaste året där det går att jämföra de tre jättarna, står det klart att samtliga tjänar över två miljarder kronor per år (se tabell nedan). Och de högsta marginalerna hade då Fortum Distribution – för varje hundralapp som bolaget drog in var 40 kronor ren vinst för bolaget.

Tar man bort effekterna av en reavinst som företaget gjorde är ändå en tredjedel av allt som kunderna betalar ren vinst för bolaget.

Det är betydligt mer än vad Vattenfall och E.On redovisar, där ungefär var fjärde krona som kunderna betalar är vinst. Och vinsten kan nu skruvas upp ordentligt för framför allt Fortum Distribution som i år höjt sina priser med 9 procent.

Det betyder ett tillskott på 400 miljoner kronor enligt bolaget, som numera heter Ellevio.

Sålde ut elnät för 60 miljarder

På frågan varför ett redan vinstrikt företag måste öka vinster svarar Bengt Johansson som är ansvarig för affärsutveckling:

– Vi har behov av att ha en bra marginal för att vi ska kunna satsa på framtiden. Det var ju snarare så att vi hade för låga marginaler tidigare än att det är för höga nu, säger han.

Det är få bolag i Sverige som har lika höga marginaler och därför är elnätsbolaget guld värt för investerare.

Fortum sålde nyligen ut sitt elnät för över 60 miljarder kronor, en av de största affärerna i svenskt näringslivs historia där vinsten blev hela 40 miljarder kronor.

”Behövs för att samhället ska fungera”

Köparna är de svenska pensionsförvaltarna Första AP-Fonden, Tredje AP-Fonden och Folksam, samt den kanadensiska infrastrukturinvesteraren Borealis Infrastructure Management Inc som tar över det svenska kraftnätet. 

Det innebär att köparna betalt över 65.000 kronor för varje kund som finns i Fortums gamla elnät, där varje kund bidragit med över 40.000 kronor i ren vinst.

På frågan om det inte visar att detta är en verksamhet som man tjänar mycket pengar på svar Bengt Johansson:

– Ja eller så ser man att det finns en väldigt bra förutsättning framåt för att driva den här verksamheten på ett bra sätt och det är något som behövs för att samhället ska fungera väl, säger han.

I måndags ändrade köparna namn på bolaget från Fortum Distribution till  Ellevio.

Så mycker tjänar elnätsföretagen

  • Fortum Distribution (numera Ellevio)

Omsättning: 6.083 miljoner kronor

Vinst: 2.343 miljoner kronor

  • Vattenfall Eldistribution

Omsättning: 9.314 miljoner kronor

Vinst: 2.460 miljoner kronor

  • E.On

Omsättning: 8.010 miljoner kronor

Vinst: 2.085 miljoner kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.