En av de ansvariga domarna: Bristfällig lag måste skrivas om

Uppdaterad
Publicerad

Den domare som varit en av de ansvariga för att elnätsföretagen kan chockhöja avgifterna tycker att lagen är bristfällig. Därför anser han att lagen måste skrivas om.

Eljätten Fortum, är det första elnätsbolaget som utnyttjar den dom som kommit från kammarrätten i Jönköping. Bolaget som i måndags bytte namn till Ellevio har över 900.000 kunder och höjer sina priser i år med sammanlagt nio procent.

Och det blir fler prishöjningar de närmaste åren.

Elnätsbolagen vann dom

– Vi dömer på ett sätt som vi tycker är helt orimligt, säger kammarrättslagman Christer Abrahamsson som satt som ordförande när målet avgjordes i Jönköping. Vi har ju att förhålla oss till lagstiftningen.

”El-lagen problemet”

På frågan varför det blir så fel svarar han:

– Det blir fel här för att man inte har reglerat det här tillräckligt tydligt och omsorgsfullt. Jag vill påstå att det är el-lagen som är problemet.

Det var 86 elnätsföretag som  ansåg att energimarkandsinspektionen tillät för små höjningar av  priset för elnätet och de  fick efter flera års processer rätt på  alla punkter av först förvaltningsrätten i Linköping och sedan kammarrätten i Jönköping.

Domaren förvånad

Och då högsta förvaltningsdomstolen i våras bestämde sig för att inte ta upp målet har nu kammarrättens dom vunnit laga kraft. Det  innebär att elnätsföretagen kan plocka ut ytterligare 35 miljarder kronor av sina kunder de närmaste åren.

Christer Abrahamsson var en av tre domare i målet och han blir förvånad när han får reda på konsekvenserna av domen.

– Som konsument tycker jag inte det är bra om elnätsföretagen får en överkompensation, säger kammarrättslagman Christer Abrahamsson. Och jag tror  att för denhär perioden som sträcker sig mellan år 2012 till år 2015 får elnätsföretagen väldigt mycket betalt. Så visst är det kanske en överkompensation för den här perioden. Men det är ingenting som kammarrätten har hittat på utan det är en konsekvens av lagstiftningen.

”Oerhört komplicerade beräkningar”

Han tycker inte att det är en domstols uppgift att sitta och räkna hur mycket elnätsföretagen ska kunna ta ut i avgifter:

– Målet handlar i grunden om hur man ska räkna och där man ska tillämpa oerhört komplicerade beräkningar som har utformats av ekonomer. En domstol är inte särskilt väl skickad att utföra det arbetet, säger han

Och därför är domaren rädd för att vi kommer att få nya processer om elnäten tills lagstiftaren gör sitt jobb.

– På kort sikt tror jag att vi får nya processer, säger Christer Abrahamsson

Varför det?

– Lagstiftaren måste ändra på regelsystemen och sätta ner foten och bestämma sig för enklare metoder, säger han och det tar tid. Men på lång sikt kan det här inte fortsätta enligt min uppfattning. Lagstiftaren måste hitta bättre metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elnätsbolagen vann dom

Mer i ämnet