25 procent billigare elnät i grannkommunen

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna mellan vad kunderna betalar för elnätet ökar nu i Sverige. För allt beror på vilket företag som äger elnätet där du bor. Och bor du på fel ställe kan det kosta dig tusenlappar.

Det är många som nu försöker få ned elräkningen genom att jämföra priset mellan olika företag. SVT har besökt familjen Maijala Holmstrand i Anderstorp som valt ett av de lokala bolagen som har låga priser.

– Vi har jämfört elleverantörerna och valt en av dem som är billiga säger Jari Maijala. Och Charlotta Holmstand stämmer in.

Elnätsbolagen vann dom

– Och så gynnar vi trakten.

2.500 kronor dyrare

Men de kan inte göra någonting åt räkningen för elnätet. För Anderstorp ingår i det område där eljätten Eon har monopol och  ska se till att elen kommer hem till familjen. Och den räkningen är dyr. För år 2014 betalade familjen 9.932 kronor i nätavgift. Men hade de bott Värnamo bara någon mil därifrån hade kostnaden varit 7.423 kronor. Det skiljer alltså över 2.500 kronor en merkostnad som familjen måste betala år efter år.

– Det ska inte skilja vad man bor. Det borde vara samma avgift var man än bor. Det är orättvist, säger Charlotta Holmstrand.

Eon anser de stora prisskillnaderna mellan deras område och Värnamo beror på att Anderstorp ingår i E.Ons stora nät som omfattar stora delar av södra Sverige. Och enligt eljätten finns det en större andel kunder som bor på landsbygden i deras elnät vilket driver upp kostnaderna.

Kan bli chockhöjningar

De redan höga skillnaden mellan olika elnätsområden i Sverige kommer nu att öka ytterligare. För elnätsföretagen har nu fått rätt att chockhöja avgifterna med hela 35 miljarder kronor efter ett beslut av kammarrätten i Jönköping. E.On höjer till exempel sina priser med i genomsnitt 3,5 procent med motiveringen att man måste investera i nätet.

– Jag tycker inte alls om det. Nu blir elräkningen ännu dyrare tyvärr, säger Charlotta Holmstrand.

– Det är horribelt om de kan få göra det. Det är dyrt redan som det är idag säger Jari Maijala.

Inte samma avkastningskrav

Ledningen för Värnamo Energi förklarar beslutet att inte genomföra några prishöjningar så här:

– Vi vill kunna se våra kunder i ögonen och säga att det här är rätt pris som du betalar för, säger Göran Hansson som är vd för Värnamo Energi.

Enligt honom beror skillnaden mellan bolagen förutom att det finns olika struktur på näten också på att kommunala bolag inte har samma avkastningskrav från sina ägare och tar större hänsyn till dem som bor i kommunen:

– Vi träffar våra kunder dagligdags. Och om vi inte sköter oss får vi reda på det när vi till exempel är i affären. Då säger kunderna i från om det är något de inte är nöjda med, säger Göran Hansson.  Vi känner att vi har ett rätt stort ansvar gentemot våra kunder att ge dem ett bra elnätspris.

Bara att betala

För familjen Holmstrand Maijala som bor i grannkommunen är det bara att betala.

– Det handlar om mycket pengar. Det kunde man gjort något annat roligt för, säger Juri Maijala. Åkt på en resa med familjen eller något annat roligt.

Prishöjningar 2015

Värnamo Energi 0%

Vattenfall södra Sverige 3%

E.On 3,5 %

Vattenfall norra Sverige 4%

Ellevio (fd Fortum Distribution) 9 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elnätsbolagen vann dom

Mer i ämnet