Det stormar rejält runt Ericsson efter Uppdrag Gransknings avslöjande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ericssonledningen pressad av aktieägare

Uppdaterad
Publicerad

Ericssons ledning fick hård kritik i ett möte med aktieägare under tisdagskvällen. Nordea Fonder ifrågasatte att styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet på nästa veckas bolagsstämma. Kursen har rasat med 25 procent sedan avslöjandet om att Ericsson kan ha betalat IS för att kunna bygga mobilnät i Irak.

Det stormar rejält runt Ericsson efter Uppdrag Gransknings avslöjande. Uppgifterna kommer från en intern Ericssonrapport från 2019, som läckt till journalistorganisationen ICIJ.

Bara några dagar efter avslöjandet kom beskedet från amerikanska justitiedepartementet att Ericsson, för andra gången, brutit en uppgörelse 2019 där Ericsson fick böta 10 miljarder för mutor i andra länder.

Enligt uppgörelsen måste Ericsson rapportera fel och regelbrott flera år framåt till det amerikanska justitiedepartementet. Men det har alltså inte skett fullt ut när det gäller IS-betalningarna. Och inte alls till aktieägarna förrän Uppdrag Granskning var på väg att publicera.

Amerikanska rådgivare pressar aktieägare

Nu har två tunga amerikanska rådgivarfirmor rekommenderat aktieägarna att rösta nej till ansvarsfrihet för hela eller delar av styrelsen på bolagsstämman nästa vecka.

Men aktieägarna får inte gå på bolagsstämma och ställa frågor till ledningen. Ericsson har valt att hålla sin stämma digitalt med hänvisning till pandemin. Frågor om IS-betalningar och information tog man under tisdagen på ett telefonmöte.

Trots att styrelseordföranden Ronnie Leten uttryckte totalt förtroende för Börje Ekholm, blev ledningen hårt pressad av ägarna om varför man inte berättat om IS-rapporten.

Journalister fick inte fråga alls, bara lyssna.

Inget svar

Börje Ekholm hävdade att han gett instruktioner om att allt skulle rapporteras till justitiedepartementet, vilket tydligen alltså ändå inte hänt. Varför aktieägarna inte fick veta något överhuvudtaget kom det inget svar på alls.

Häromdagen byttes chefsjuristen ut. Den nye var med och svarade på frågor, men hänvisade ofta till den pågående, hemliga, processen med justitiedepartementet. Och nu är alltså styrelsen och vd i fokus för aktieägarnas kritik.

– Osäkerheten är enorm. Vi vet inte vad som hänt, eller vem som har fattat besluten. Varför ska vi rösta för ansvarsfrihet för styrelsen? sa Erik Durhan på Nordea Fonder.

Ericsson har landets tyngsta makthavare i styrelsen. Där sitter förutom ordföranden Ronnie Leten och vd Börje Ekholm bland annat Jacob Wallenberg och Industrivärdens vd Helena Stjernholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.