IT-bolaget har kritiserats hårt och haft flera svenska myndigheter som kunder. Foto: Vidar Ruud/TT

Evry får miljarder i skattemedel

Uppdaterad
Publicerad

Det skandalomsusade undersöknings- och it-företaget Evry, som i höstas sparkades ut från Statistiska centralbyrån, har en lång rad kommuner, regioner och myndigheter som uppdragsgivare. Totalt fakturerade de över en miljard kronor i skattemedel för år 2018.

SVT har gått igenom Evrys fakturor till SCB de senaste åren. Mellan 2016 och 2018 fakturerade det då norska, börsägda bolaget totalt 33 miljoner kronor.

Men statistikmyndigheten SCB:s pengar är bara en liten del av Evrys intäkter från offentlig verksamhet.

1,1 miljarder från offentlig verksamhet

Förutom call-centerverksamhet erbjuder Evry, som förra året gick ihop med finska it-konsultjätten Tieto, en rad tjänster inom it. Bland annat har Evry tagit hand om stordatordriften åt CSN och de är it-leverantör åt Stockholms läns landsting. Även Skatteverket och Solna kommun är stora kunder. Totalt har Evry fakturerat runt 1,1 miljarder kronor från offentlig verksamhet under 2018. Året innan låg summan på drygt en miljard kronor.

Inte heller it-driften har fungerat friktionsfritt. Deras it-system Primula används till exempel av Statens servicecenter för personal- och lönehantering för många statligt anställda. Systemet är enligt Evry specialgjort för offentliga organisationer men det har varit kantat av problem.  I till exempel en debattartikel 2019 kallade prefekterna vid Lunds Tekniska högskola systemet för en ”katastrof”. Lunds universitet har bland annat tvingats anställda personal för att hantera lönerna eftersom Evrys system är så dåligt anpassat för Lunds universitets ”komplexa organisation”.

Tidigare har problem inkluderat bland annat Evrys stordator som fick hårdvaruproblem 2017 vilket drabbade bland annat statliga Green Cargo, SJ:s biljettbokning och en norsk sparbank hårt.

SVT har sökt det nuvarande bolaget Tieto Evrys ledning utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.