När SCB granskat telefonintervjuer har det visat sig att intervjuarna ställt ledande frågor. Foto: Karin Wesslén/TT

Fel i SCB:s statistik – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2019 visar det sig att det konsultbolag som SCB anlitat levererat ett så bristfälligt resultat att myndighetens arbetslöshetsstatistik inte stämmer och måste ändras. Nu framkommer det att även SCB:s nuvarande leverantör har haft omfattade kvalitetsproblem. Det här är bakgrunden till felaktigheterna i SCB:s undersökningar.

  • Under 2015 påbörjas ett försök med att låta konsultbolaget Evry göra en femtedel av intervjuerna till SCB:s arbetskraftsundersökning, AKU. När experimentet utvärderas dras slutsatsen att fler intervjuer borde överlåtas åt Evry då man anser att bolaget är minst lika bra som SCB och samtidigt betydligt billigare.
  • Evrys andel av intervjuerna i AKU trappas upp under 2018. Företaget får snabbt svårt att hålla en tillräcklig svarsfrekvens och i maj 2019 tvingas SCB köpa till ytterligare 1 000 intervjutimmar.
  • Aftonbladet berättar om pressade arbetsförhållanden hos Evry. Flera källor vittnar om att de regelbundet varit med om händelser som kan ha resulterat i att bristfälliga telefonintervjuer skickats in som underlag till SCB.
  • SVT avslöjar att även SCB:s underleverantör Mind Research (som 2018 köptes upp av Origo Group), har stora kvalitetsproblem. När SCB granskat telefonintervjuer har det visat sig att intervjuarna bland annat ställt ledande frågor och att det varit stora arbetsmiljöproblem. Undersökningar om levnadsförhållanden, boendeutgifter och Nationella trygghetsundersökningen är några undersökningar som rapporterat problem.
  • SCB bekräftar SVT:s uppgifter om problemen. Origo Group bekräftar att det funnits kapacitetsproblem men känner inte till kvalitetsproblem.
  • Regeringen kallar upp SCB:s generaldirektör Joakim Stymne för att få redovisning kring SVT:s uppgifter samt den internrapport som myndigheten själv gjort.
  • SCB:s egen rapport visar att Evry krävde mer pengar av SCB så fort de vunnit uppdraget. När SCB inte ville betala pressade Evry fram ett nytt avtal genom att sluta göra intervjuer på kvällar och helger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.