Foto: Arkivfoto: TT.

Fel i SCB-siffror – arbetslöshet överdriven

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SCB:s siffror steg arbetslösheten oväntat mycket efter sommaren. Men nu varnar Statistiska centralbyrån för att siffrorna förmodligen är felaktiga.

I september var 391 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent. Det är en ökning med 61 000 personer eller 1,1 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) senaste siffror.

Enligt säsongrensad statistik har arbetslösheten stigit till 7,3 procent i september – en uppgång som förvånat bedömare av arbetsmarknaden.

Men SCB flaggar nu för att statistiken är felaktig. Myndigheten har haft problem med insamlingen av data.

”Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras. Den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms också vara överskattad”, skriver John Kling, enhetschef för arbetskraftsundersökningarna (AKU), i ett pressmeddelande.

Ny metod för datainsamling har rört till det

Även nedgången i sysselsättningen har överdrivits i SCB:s redovisade statistik, enligt John Kling.

Felaktigheterna kan dateras ända bak till sommaren 2018 då SCB började med en ny metod för datainsamlingen, enligt myndigheten och kan påverka statistiken om arbetslöshet under ett års tid framöver.

Statistiken i Arbetskraftsundersökningarna (AKU) beskriver utvecklingen på arbetsmarknaden för Sveriges befolkning i åldern 15–74 år. AKU visar bland annat antal och andel sysselsatta respektive arbetslösa per månad, kvartal och år. AKU är den enda källan med kontinuerliga uppgifter om den totala arbetslösheten och står för det officiella arbetslöshetstalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.