”Generellt sett kan man lita på SCB men det här var allvarligt och vi kommer naturligtvis från regeringes sida följa upp att man kvalitetssäkrar statistiken”, säger Magdalena Andersson (S) Foto: Jessica Gow/TT

Finansministern om SCB: Oerhört allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

SCB:s arbetslöshetsstatistik kommer att spela mindre roll för regeringen den närmaste tiden, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).
-Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Finansministern fick precis som alla andra under förmiddagen ta del av SCB:s kraftigt reviderade arbetslöshetsstatistik, den som visar på felaktigheter ända tillbaka till sommaren 2018.

Magdalena Andersson betonar allvaret i felaktigheterna:

-Vi tittar på en rad olika aktörer men det är klart att det är oerhört allvarligt att en statlig myndighet kommer med felaktig statistik, säger hon.

Såg konstigt ut

Just den stigande arbetslösheten har debatterats under hösten och togs till exempel upp i samband med Harpsundsmötet. Magdalena Andersson poängterar att man från finansdepartementets håll uppmärksammade siffrorna från SCB.

-När man tittade på statistiken så påtalades det till SCB att siffrorna såg konstiga ut. Det var möten och telefonkontakt med SCB.

Vad fick ni för respons?

-Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Avslutat samarbetet

Myndigheten har sedan tidigare meddelat att man avslutar samarbetet med konsultbolaget Evry som gett felaktigt underlag. Man har också sagt att man ska under en tid trappa upp det egna insamlandet av data och jobba med kompletterande metoder.

Magdalena Andersson påpekar dock att det ger konsekvenser.

-Andra källor kommer att spela en tyngre roll. Inte för att vi tror att det är fel hos SCB för de felen har rättats till, men man kommer kunna använda ett mindre underlag och det gör att felmarginalerna blir större.

Du har alltså fortsatt förtroende för SCB?

-Nu har man korrigerat statistiken och det är oerhört bra. Generellt sett kan man lita på SCB men det här var allvarligt och vi kommer naturligtvis från regeringes sida följa upp att man kvalitetssäkrar statistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer