Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här har marginell betyelse för våra kunder, menar Alectas vd Magnus Billing. Hör experten om läget just nu efter ekonomiska kollapsen i fredags. Foto: SVT/AP Photo/Craig Ruttle

Experten: Ingen repris på finanskrisen 2008

Uppdaterad
Publicerad

Den som fruktar en ny finanskris likt den som exploderade 2008 behöver antagligen inte oroa sig, menar Peter Benson, chefredaktör för Affärsvärlden. 

– Det här är rätt dramatiskt, såklart. Men jag tror kanske att vi överdriver lite grann, säger han i kvällens Aktuellt.

Det finns paralleller att dra mellan fredagens kollaps av Silicon Valley Bank (SVB) i USA och starten på finanskrisen 2008. I båda fallen handlar det om en bank som helt plötsligt visar sig vara på fallrepet, efter att man fattat ett antal dåliga beslut.

Samtidigt finns det enligt Peter Benson en stor skillnad: SVB är en mycket mer isolerad bank än vad investmentbanken Lehman Brothers var – den är inte lika centralt placerad i det finansiella systemet.

– Sedan har vi en omvärld som inte är lika turbulent som den var då, säger Peter Benson.

Oro för panik farligare

Oron för panik är farligare än själva händelsen, menar Benson. Att president Joe Biden går ut och säger att man kommer att lösa problemet skapar ett visst lugn och minskar risken för att stressade människor börjar ta ut pengar ur bankerna. 

– Därmed stoppar man det som hade kunnat leda till systematiska och större problem.

Hör Peter Benson, chefredaktör för Affärsvärlden, i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.