Inte alla gläds åt Facebooks börsintroduktion. Här vädjar Peter James utanför Nasdaq i New York. Foto: Scanpix.

Facebook-aktien i fritt fall

Uppdaterad
Publicerad

Vid Nasdaqs öppnande på måndagsmorgonen lokal tid störtdök aktien direkt ner till 33 dollar, en minskning på cirka 13 procent jämfört med introduktionskursen.

Cirka klockan 16:29 svensk tid, en timme efter börsens öppnande, gick kursen under 35 dollar till 33.89 dollar, en minskning med 11.38 procent.

Därmed närmade sig kursändringen de automatiska system som ska stoppa handeln vid för stora rörelser på kort tid (som ska stoppa handeln i minst en halvtimme vid mer än 10 procents kursändring på mycket kort tid).

Facebooks börsintroduktion

Många problem vid introduktionen

Efter många problem vid fredagens börsintroduktion och uppgifter om stödköp var många spända på FB-aktiens utveckling på måndagen.

Aktiekursen föll från 38.23 till 37 dollar i förhandeln på måndagsmorgonen.

I de nordiska alternativ som fanns i form av värdepapper baserade på Facebook-aktien var intresset svalt, rapporterar di.se.

Endast två affärer om 2.000 respektive 3.500 kronor ska ha genomförts.

Även Zynga, som till stor del lever direkt av inkomster från Facebook tappade i mer än fem procentenheter i den tidiga måndagshandeln, liksom LinkedIn – ett annat stort socialt nätverk.

På den här länken kan man följa kursen i nära-nog realtid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebooks börsintroduktion

Mer i ämnet