Vi slänger i genomsnitt 15 kilo ätbar mat per person i Sverige varje år. Utöver det häller vi ut 18 kilo mat och dryck i vasken.
Men nu när maten har blivit dyrare har något hänt.
– Konsumenterna svarar att de blivit bättre på att planera vad de ska köpa hem, de använder sina sinnen mer för att avgöra hållbarheten och de tar till vara på matrester i mycket högre utsträckning nu, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Agerar annorlunda
Livsmedelsverket undersökte i maj 2022 hur förra vårens höga matpriser påverkade hushållens inställning till matsvinn.
När Livsmedelsverket ställde samma frågor nu hade andelen som svarat att de agerar annorlunda för att undvika att slänga mat ökat. Det visar en ännu inte publicerad konsumentundersökning från Livsmedelsverket som SVT fått ta del av.
– Det är tråkigt att det är de höga matpriserna som är anledningen till att konsumenterna tar hand om maten bättre, men det är bra att matsvinnet minskar. Jag hoppas verkligen att vi tar med oss beteendet framåt, säger Karin Fritz.
Svår klimatbov
Matsvinn är en riktig klimatbov. Det står för mellan 8 och 10 procent av världens växthusgasutsläpp. Matsvinn sker i alla led, från jordbruk till butiker. Men allra mest matsvinn sker hemma.
– När du slänger mat som du hade kunnat att äta har du belastat miljön hela vägen från odling, bearbetning, transport och förvaring. Det är ett enormt slöseri av jordens resurser. Du har dessutom betalat för maten, så du kastar också pengar när du kastar mat, säger Karin Fritz.
Det finns tusenlappar att tjäna för hushåll som minskar matsvinnet. En familj på fyra personer kan spara mellan 3 000 och 6 000 kronor varje år genom att sluta slänga ätbar mat, enligt Livsmedelsverket.
Hör Emelie Kvarnström dela med sig av sina tips i spelaren ovan.