Tidigare polisen Martin Nordh arbetar numera mot finansiell brottslighet och penningtvätt identifierar en rad tydliga varningsflaggor som bankerna borde ha sett. Foto: Pressbild/TT

Finansbrottsexperten om lånehärvan: ”Många varningsflaggor”

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns en rad varningsflaggor som man bör ha reagerat på gällande bedrägerimisstänkta låneplattformen Envestio.

Det anser tidigare polisen Martin Nordh som numera arbetar mot finansiell brottslighet och penningtvätt.

– Investeringsbedrägerier i Lettland är ett känt brottsupplägg, säger han.

Martin Nordh är utbildad polis och jurist. Efter några år som polis jobbade han bland annat som chef för banken Nordeas finansbrottskontrollgrupp. Hans företag hjälper nu regelbundet banker att identifiera risker kring ekonomisk brottslighet.

Tillsammans går vi igenom en del av SVT:s research kring bolaget Envestio, utan att nämna vilka banker det rör sig om. Snabbt identifierar han en rad tydliga varningsflaggor som bankerna borde har sett.

Kraftig varningssignal

På en arkiverad hemsida framgår att bolaget har elva projekt som handlar om kryptovalutor. Enligt Martin Nordh är detta en kraftig varningssignal.

– Ur ett penningtvättsperspektiv anses kryptobranschen ha en väldigt hög risk. Den utnyttjas av kriminella till höger och vänster och till penningtvätt. Ur ett bankperspektiv är det garanterat en röd flagga, säger han. 

De konton som Envestio har i tre olika Maltesiska finansinstitut som dykt upp i den preliminära konkursbouppteckningen är ytterligare en flagga.

– Malta är speciellt. Det finns riskindikationer på det också. Det skulle få mig att ställa fler frågor, säger Martin Nordh.

Anledningen är att Malta bland annat har en historik av skatteflykt och låg transparens inom företagssfären.

22 procent ränta en riskfaktor

Utöver att kontrollera alla nya kunder noga måste bankerna övervaka alla transaktioner på konton. Dyker det upp något konstigt får det en flagga vilket ska leda till en utredning.

Martin Nordh reagerar på fler uppgifter i vårt material. Det gäller bland annat de många bankbytena på kort tid. En annan anmärkningsvärd uppgift är bytena av ledningspersoner och styrelse. Ytterligare en annan är att den så kallade crowdlendingbranschen är ny och relativt okänd och därför har en förhöjd risk. Att låneplattformen Envestio dessutom lovade upp till 22 procents ränta är ytterligare en riskfaktor.

– Om det låter för bra för att vara sant, så är det förmodligen inte sant.

Europol varnade för lettiska bedrägerier

Varningar kom redan 2017, det vill säga året före Envestio startade sin verksamhet. Då publicerade Europol en rapport där de varnade för investeringsbedrägerier och så kallade Ponziupplägg i Lettland.

Enligt rapporten handlar uppläggen ofta om att attrahera en grupp investerare, man lovar väldigt hög avkastning på kort tid, man ger en liten återbäring i början så att folk tror det funkar och berättar för sina vänner och bekanta och attraherar därmed fler offer till upplägget.

Enligt Europol är det heller inte ovanligt att gärningsmännen använder flera olika bankkonton i olika länder för att kunna tvätta brottsvinsterna och använda dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.