– Nu kan vi ha ett skifte i de underliggande faktorerna som skulle kunna påverka bostadspriserna nedåt, potentiellt ganska kraftigt nedåt, säger generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Finansinspektionen varnar för boprisfall

Uppdaterad
Publicerad

Stigande räntor kan slå hårt mot högt belånade hushåll. Den bedömningen gör Finansinspektionen (FI).

Samtidigt varnar man för kraftigt sjunkande bopriser.

– Nu kan vi ha ett skifte i de underliggande faktorerna som skulle kunna påverka bostadspriserna nedåt, potentiellt ganska kraftigt nedåt, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Högre energipriser, högre matpriser och en stigande inflation. Det är faktorer som Finansinspektionen lyfter fram i sin kartläggning av de svenska bolånen.

Samtidigt är räntorna på väg upp vilket sammantaget kan innebära ett brott mot den långvariga prisuppgången på bostadsmarknaden, enligt FI, som dock inte ser en nedgång i sig som som något negativt.

– Det bästa i det här läget vore om vi fick en viss dämpning av priserna, säger Erik Thedéen vid en pressträff.

”Skuldkvoterna stiger”

För att underlätta situationen för bolånetagare vill FI se över utökade möjligheter att säga upp sina bolån i förtid.

Enligt kartläggningen tog nya bolånetagare 12 procent större lån i fjol jämfört med 2020. Den genomsnittliga bruttoskuldkvoten för nya bolånetagare steg från 307 till 327 procent vilket är den högsta nivån sedan kartläggningen inleddes.

– Vi ser en utveckling där skuldkvoterna stiger i en ökande takt trots dämpande åtgärder, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.