Finanspolisen har spårat försvunna pengar till Hongkong

Publicerad

Upp till 300 miljoner kronor försvann från den bedrägerimisstänka låneplattformen Envestio. Nu bekräftar estnisk finanspolis att de identiferat falska projekt och spårat pengar till Hongkong och Kina.

– Flera av projekten som marknadfördes på Envestios hemsida var falska eller hade ingen koppling till plattformen, säger Ats Kübarsepp som är avdelningschef vid estniska polisen

SVT har granskat den lettiska bedrägerimisstänka låneplattformen Envestio vars verksamhet möjliggjordes av bankerna SEB och Swedbank. Eftersom Envestios moderbolag är registrerat i Tallinn i Estland utreds verksamheten av estnisk finanspolis även om verksamheten huvudsakligen var i Lettland.

I ett mail till SVT skriver Ats Kübarsepp, som jobbar vid den estniska polisens finansbrottsavdelning, att pengar flyttats genom flera transnationella transaktioner till Asien.

Polisen har misstänkt person

Pengarna överfördes inte direkt från Lettland utan gick igenom en omfattande process där de blandades upp, skiktades och växlades till kryptovaluta.

– Vi kan bekräfta att vi spårat pengar som investerats i Envestioplattformen till Hongkong och Kina, säger Ats Kübrasepp.

Polisen skriver även att de har en misstänkt person. Enligt Ats Kübarsepp finns det anledning att tro att flera personer är involverade. Den estniska polisen samarbetar med den lettiska polisen för att identifera fler inblandade personer.

Enligt den estniska finanspolisen utreds fallet som investeringsbedrägeri. SVT har sökt Envestios ledning utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.