• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Ett av bolagets prestigeprojekt, Norra tornen i Vasastan i Stockholm. Den första av de två skyskraporna har 35 våningar och är 125 meter hög. Foto: Mikael Sjöberg /TT

Fordringsägare sätter press på Oscar Properties

Publicerad

Problemen hopar sig för bostadsutvecklaren Oscar Properties. Skulderna hos Kronofogden har femfaldigats sedan i sommar, skriver Svenska Dagbladet.

Den akuta krisen tycks dock vara över sedan aktieägarna på fredagen godkände en nyemission för att rädda bolaget genom att ta in nya pengar.

Aktiekursen backade under dagen, vilket är normalt när företagets värde ska fördelas på fler aktier. Vid stängning hade stamaktien fallit med 14,8 procent på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet är nedgången drygt 65 procent.

Fordringsägare på kö

Sedan i somras har allt fler fordringsägare vänt sig till Kronofogden för att få betalt av Oscar Properties, bland andra Stockholms stad och maskinuthyrarna Cramo och Ramirent. Värdet av kraven har ökat från 5 till 25 miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet. Bolaget har bestridit flera av kraven.

Nyemissionen är tänkt att inbringa 250 miljoner kronor, men bolaget behöver betydligt mer under det närmaste året och planerar bland annat att sälja delar av fastighetsbeståndet. Vd Oscar Engelbert har åtagit sig att arbeta utan lön nästa år.

Bolagets fokus är exklusiva bostadsrätter, bland annat i centrala Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer