Gunnar och Inger Drakenberg tycker att de har bättre ekonomi idag än när de jobbade. Foto: TT

Gunnar och Inger, 80: ”Vi har nog aldrig haft så bra ekonomi som nu”

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar och Inger Drakenberg i Täby har fyllt 80 år. Men trots att de blivit pensionärer tycker de att deras ekonomi är bättre än någonsin.

Gunnar och Inger Drakenberg är några av de många pensionärer som tycker de har ett bra liv. Det handlar om ekonomi men ännu mer om hälsa och att de har orken att leva ett aktivt liv. De åker skidor och skridskor på vintern, Inger går på Friskis & Svettis och Gunnar tar gärna en hård roddtur som motion.

Båda känner igen sig i SVT:s undersökning som visar att många äldre har mer pengar att röra sig med som pensionärer än de hade när de jobbade. 

– Jag tycker nog vi har bättre ekonomi nu, fast vi är pensionärer, säger Inger.

Bor billigt

De betonar att de alltid levt sparsamt, och att det dessutom blivit billigare att driva ett hushåll när barnen flyttat ut. Deras villa kostade 180 000 när de köpte den. I dag kan den vara värd 8 till 9 miljoner, och de har mycket låga boendekostnader.

– Vi bor billigt, alla lån på huset är redan betalda, och vi kan hyra ut källaren, säger Gunnar.

Innan pensionen var Gunnar officerare inom försvarsmakten och Inger hade egen firma som hon drev i husets källare. Sedan de pensionerade sig har de haft råd att ha kvar sitt sommarställe, och de kostar ibland på sig resor.

– Vi har varit i Kroatien, och vi åkte på en lyxkryssning mellan Basel och Amsterdam, berättar Gunnar.

Kvinnor har det svårt

De vet att att många pensionärer har det ganska pressat ekonomiskt, men det är inget de själva behövt uppleva. Inom Gunnars yrkeskår fanns många kvinnor som hade stora obetalda arbetsbördor som förväntades av en officershustru.

– Det finns ju många som får det mycket svårt vid pensionen, inte minst kvinnor som kanske inte haft mycket lön under livet. Dem är det synd om, säger Gunnar.

– Om vi pratar ekonomi tror jag vi har det bättre nu än vi någonsin haft tidigare i livet,  säger Inger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.