Äldre reser allt mer, enligt flera resebyråer. Foto: TT

Pensionärer reser oftare – 8 av 10 seniorer reser utomlands varje år

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärer reser allt mer utomlands och stannar också borta längre. Äldre är i dag en köpstark grupp och pensionärers resande ökar kraftigt enligt resebranschen.

En av förklaringarna till det ökande resandet är att många äldre har fått det bättre. Det finns också fler resor specialanpassade till äldres behov.

Researrangören Ving har tagit fram statistik till SVT som visar att gruppen över 65 år förra året utgjorde 18 procent av antalet resenärer. 2011 var det bara 7 procent.

Resmålen är ofta desamma som för yngre – Thailand, Medelhavet, Kanarieöarna.

Bortresta längre

Dessutom är 65-plussarna bortresta 50 procent längre tid i snitt, jämfört med resenärer under 65 år.

– Genomsnittslängden för pensionärer som reser är till och med längre två veckor, men det beror delvis på att det finns en del som reser riktigt länge och kanske stannar ett par månader vid Medelhavet på vintern, säger Charlotte Hallencreutz, informationschef på Ving.

Enligt företaget Smart senior spenderar pensionärer 70 miljarder kronor på resande. Bolagets vd pekar ut äldre som allt viktigare för resebranschen.

– Det är en köpstark grupp. Vi ser en stark uppåtgående trend av att seniorer reser allt mer, och spenderar allt mer pengar på resande, säger vd Mathias Lang till SVT.

Företaget definierar seniorer inte bara som pensionärer, utan alla över 55 år. I deras undersökningar säger fyra av fem seniorer att de reser utomlands varje år. Hela 41 procent säger att de reser utomlands flera gånger om året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.