Foto: TT

Håkan Samuelsson petas från AB Volvos styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, föreslås lämna AB Volvos styrelse efter Geelys köp i Daimler – som är en av Volvokoncernens största konkurrenter.

Valberedningens reviderade förslag till AB Volvos styrelse läggs fram efter att det nyligen blev känt att ägaren Li Shufu via Geely Group köpt en större aktiepost i tyska lastbilskoncernen Daimler, meddelar valberedningen i ett pressmeddelande, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Den tyska fordonstillverkaren är en av Volvokoncernens största konkurrenter på lastbilsmarknaden. Volvo Cars vd Håkan Samuelsson petas därför från AB Volvos styrelse.

– Vi kan konstatera att Volvo och Daimler är de två största konkurrenterna på lastbilsmarknaden och då vill man inte utifrån ett styrelseperspektiv och som ägare att det finns människor med insyn i respektive bolag, säger valberedningens ordförande Bengt Kjell till SVT Nyheter.

Håkan Samuelsson är Geelys representant i AB Volvos styrelse och då är man rädd att han via Geely läcker företagsinformation till Daimler nu när Geely köpt aktier i det tyska bolaget.

Stiger på börsen

Volvoägaren Geely har efter köpet på nära 10 procent av Daimler stigit kraftigt på Hongkongbörsen. Köpet gör också Geely till den största aktieägaren i det tyska bolaget.

Näringsminister Mikael Damberg (S) träffade ägaren Li Shufu under hans besök i Sverige i helgen.

– Han bekräftade köpet i Daimler men sade också då att det inte minskade deras engagemang i Sverige, sade Mikael Damberg till TT i lördags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.