Här är vårens regeringsbudget

Uppdaterad
Publicerad

Satsningar på jobb, skola och klimat ligger fast i vårbudgeten. Det stora tillskottet är att regeringen skjuter till 31 miljarder extra till att hantera flyktingsituationen. SVT Nyheter sänder live hela dagen om vårbudgeten med kommentarer och analyser. Följ sändningen i klippet ovan.

I det andra klippet kan du se hela finansministerns pressträff om budgeten.

Vårbudgeten som regeringen presenterar i dag bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet och skissar upp en ljus framtid för svensk ekonomi. Tillväxten under förra året var på drygt fyra procent vilket är klart över genomsnittet i Sverige under de senaste tjugo åren. Arbetslösheten har minskat och ligger nu på cirka sju procent, vilket är den lägsta nivån på sju år, enligt regeringen.

Vårbudgeten 2016

– 80.000 personer fler har ett jobb att gå till än när vi tillträdde, säger finansminister Magdalena Andersson.

Men framtiden är till viss del oviss eftersom arbetslösheten spås gå upp när det stora antalet asylsökande ska ut på arbetsmarknaden.

31 miljarder extra för migration

För det som ställt budgeten från i höstas på ända är den pågående flyktingsituationen som gör att underskotten växer. Migrationsverket får ökade anslag i form av 2,2 miljarder kronor för att hantera det stora antalet asylsökande. Utgiftsområdet migration får ett tillskott på 31 miljarder kronor, varav den största delen, 28,8 miljarder kronor, går till ersättningar och bostadskostnader till asylsökande och till statsbidrag till kommuner och landsting.

20 miljoner kronor går till återvändandearbetet, det vill säga utgifter för resor och liknande för personer som får avslag på sina asylansökningar och måste återvända till sina hemländer. Även satsningar för att öka tryggheten på asylboenden och en halv miljard kronor för förbättrad etablering av asylsökande, presenteras, med bland annat pengar till svenska för invandrare och snabbspår för utländska entreprenörer.

Biståndet minskas

Budgetåtgärden finansieras delvis genom att biståndet minskar med drygt 4 miljarder.

– Sverige tar väldigt stort ansvar i världen och har ett av de högsta bistånden i världen och därför tycker jag att det kan vara motiverat att minska biståndet för att klara av den här situationen, säger Magdalena Andersson.

De ökade resurserna för migrationen har inga bestående konsekvenser för den hållbara ekonomiska utvecklingen, menar regeringen.

– Kostnaden för migration kommer att öka med 50 miljarder för den här mandatperioden. Men det här är en tillfällig kostnadspuckel och därför inför vi inte väldigt kraftiga skattehöjningar eller besparingar. I prognosen når vi balans på området 2015 och överskott 2020, säger Magdalena Andersson.

Även polisen ges ökade resurser, närpolisen förstärks och arbetet mot hatbrott prioriteras. Säkerhetspolisen får utökade resurser för att stärka arbetet mot terrorism.

– Vi satsar för att stärka säkerheten i landet, eftersom vi sedan vi lade höstbudgeten har fått förhöjd hotbild mot Sverige och sett terrordåd i vår omvärld, säger Magdalena Andersson.

Hög tillväxt

Sverige har den högsta tillväxten i Norden och sjätte högsta i världen, enligt Andersson. Vi går starkt fram i en osäker värld som har haft en något svagare tillväxt än vad regeringen väntat sig. Men det är en dubbel bild som tecknas med oroande tecken i omvärlden. Finansministern pekade särskilt på en svagare utveckling av Kinas ekonomi och svaga banker i USA. Tros orolig omvärld går arbetslösheten för både vuxna och ungdomar ner.

– Vi är i ett läge där vi har rekordmånga lediga jobb trots att vi har väldigt många arbetslösa, säger Andersson och presenterar hur regeringen ska hantera dessa flaskhalsar med matchnings- och utbildningsplatser och förbättrad infrastruktur för att kunna förbättra pendlingsmöjligheter.

I klimatsatsningen ingår bland annat sänkt skatt för biodrivmedel, ny kemikalieskatt och avdrag för utsläppsrätter.

Vänsterpartiet nöjda med välfärdssatsning

Vänsterpartiet höll också pressträff under dagen, eftersom de har kommit överens om med regeringen om vårbudgeten. Speciellt framhåller vänstern den satsning på välfärden på 10 miljarder till kommunerna som regeringen aviserat till hösten, eftersom det är något partiet har tryckt hårt på i förhandlingarna.

– För oss i Vänsterpartiet är det centralt att göra det bättre för människor i vårt land och den här satsningen på välfärden är speciellt viktigt för oss kvinnor som påverkas väldigt mycket när välfärden inte är tillräckligt utbyggd, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Fakta Vårbudgeten

  • På onsdag morgon den 13 april klockan 08.00 presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget. Under eftermiddagen hålls en budgetdebatt i riksdagen.
  • I vårbudgeten beskriver regeringen sin syn på det ekonomiska läget, sin prognos för framtiden och vilka politiska prioriteringar man vill göra. Främst är vårbudgeten en förberedelse inför den mer utförliga höstbudgeten även om några konkreta förslag på reformer brukar ingå.
  • I vårbudgeten presenteras också ändringsförslag för det nuvarande året. Man justerar olika poster utefter hur förutsättningarna har förändrat sedan höstbudgeten klubbats. I år är det främst flyktingmottagandet som gjort att korrigeringar krävts.
  • I förra veckan presenterade regeringen att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 10 miljarder kronor, som en del i en uppgörelse med Vänsterpartiet och motiveras med de ökade kostnaderna i samband med flyktingmottagandet.
  • De borgerliga partierna kommer att lägga enskilda motförslag, så kallade vårmotioner, och regeringen ska sedan samla tillräckligt stöd i riksdagen för sin budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet