Foto: SVT

Debatt: ”Vi står inför en monumental utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen för en vackert väder-politik som aldrig kommer ge nog nya jobb. Det menar Moderaternas Ulf Kristersson, som i Aktuellt skarpt kritiserade regeringens brist på jobbsatsning. – Vad är ditt förslag? undrade finansministern i den heta debatten.

Skatteintäkterna räcker inte för att genomföra S/MP-regeringens satsningar i vårbudgeten, och därför vill man låna för att genomföra allt. Bakgrunden är möjligheten att kunna ta itu med alla nyanländas situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en debatt om budgeten i Aktuellt.

– Vi har exceptionell situation med väldigt många människor som har sökt asyl i det här landet och där måste vi vidta åtgärder. Men trots de ökade kostnaderna för migrationen så går vi mot både balans och överskott. Vi kommer inte i närheten av de underskott som fanns tidigare

M: ”Oansvarigt”

Men oppositionen ifrågasätter varför regeringen ändå lånar pengar. Ulf Kristersson tycker att det är oansvarigt att regeringen lånar i det här läget.

– Regeringen är oförsiktig. De tar väldigt stora risker. De lånar till nya permanenta utgifter när svensk ekonomi växer. Det är helt osannolikt, det gör man inte, säger Kristersson och fortsätter:

– Det här är ett mönster från regeringen. Nu överger man krona för krona-principen, där man sparar in på ett område om man vill öka på ett annat. Den här ekonomin skulle fungera om vi alltid hade vackert väder, men vi lärde oss före finanskrisen att överskott vi hade innan var till nytta.

Ministern: ”Presentera din egen plan”

Men Magdalena Andersson säger att det är tur att de lagt om politiken eftersom de inte är i närheten av alliansregeringens underskott.

– Men om Ulf Kristersson är missnöjd med min finansiering måste han ju presentera en annan finansiering, och det har jag inte hört honom göra än.

En knäckfråga nu är att sätta nyanlända i arbete, men åsikterna går isär på hur det ska gå till. Socialdemokraterna har en rad förslag för att få bukt med detta, säger Magdalena Andersson. Bland annat vill de kartlägga den kompetens nyanlända kommer med och ge dem snabbspår för nyanlända entreprenörer. Dessutom skjuter de till 10 miljarder extra till kommun och landsting.

Inte nog, säger Ulf Kristersson.

”En monumental utmaning”

– Jag tror att regeringen kraftigt underskattar den utmaning vi står inför. Vi står inför en situation där flera hundratusen personer ska komma in på arbetsmarknaden. Om man inte förstår att det är en monumental utmaning tror jag att man missar någonting, säger M-politikern.

Underskattar regeringen problemet, Magdalena Andersson?

– Nej inte alls, tvärtom har vi tydligt fokus på den här frågan. Till exempel med tio extra miljarder till kommun och landsting som kommer skapa minst 10.000 jobb, säger Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet