Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Raj Chetty, ekonomiprofessor på Harvard, varnar för minskad social rörlighet i Sverige. Foto: TT

Harvardprofessorn: Amerikanska drömmen lättare att uppnå i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska drömmen har blivit allt svårare att uppnå i USA. Det säger Raj Chetty, ekonomiprofessor på Harvard.

– I dag är det faktiskt lättare att genomföra en klassresa i Sverige, säger han till Ekonomibyrån.

Nio av tio amerikaner födda på 40-talet nådde högre inkomster än sina föräldrar. Men bara hälften av de födda på 80-talet har en bättre ekonomisk situation, jämfört med den tidigare generationen.

De senaste decennierna är det i stället i Kanada och i Skandinavien som den amerikanska drömmen om en klassresa varit enklast att genomföra. En förklaring är att skandinaviska länder traditionellt har haft en mer homogen befolkning, enligt Raj Chetty.

Ekonomibyrån

– Det kan göra det lättare att få kontakt mellan klasserna och göra att det sociala kapitalet blir större, vilket vi sett ökar chanserna för social rörlighet. Men när segregationen ökar kan det minska möjligheterna för klassresor, säger han till Ekonomibyrån.

Så blir det bättre

Via sin forskning har Raj Chetty kunnat visa att samhällen där människor med olika bakgrund och i olika inkomstgrupper blandas har en bättre utveckling, både för samhället i stort och för de som bor där.

– Det kan öppna upp för fler jobbmöjligheter och för flera olika typer av förebilder. Om du som barn bor i närheten av människor som gått på universitet är det större chans att du gör det själv, säger han.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Den svenska drömmen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet