Foto: TT

Höjd klimatbilsbonus i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Högsta möjliga bonus för den som köper en av de miljösmartaste bilarna blir från den 1 juli nästa år blir 60.000 kronor. Det är 15.000 mer än när förslaget gick ut på remiss i april, och 20.000 mer än dagens ”supermiljöbilspremie”.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) presenterar i Svenska Dagbladet budgetförslag som ska leda till en klimatsmartare bilpark.

Bonus malus-förslaget, som ska gynna mer miljövänliga bilar och straffa miljösmutsande, är i stort detsamma som gick ut på remiss i april, men nivåerna har justerats. Även skatten på nya bilar med höga utsläpp höjs jämfört med förslaget.

Ministrarna meddelar också att de lägger det utlovade förslaget om bränslebytet, som ska tvinga alla som säljer drivmedel att öka andelen biobränsle i den bensin och diesel som säljs.

Flera remissinstanser har varit mycket kritiska till förslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.