IMF: Eurokrisen har förvärrats

Uppdaterad
Publicerad

Skuldkrisen i eurozonen utgör ett allt större hot mot den globala finansiella stabiliteten, enligt en ny stabilitetsrapport från Internationella valutafonden (IMF).

IMF bedömer att riskerna i finanssystemet har ökat det gångna halvåret.

Banker i Europa kan, för att minska sin exponering mot riskerna, tvingas göra sig av med tillgångar för sammanlagt 2 800 miljarder euro till slutet av 2013, enligt IMF. Detta är cirka 200 miljarder mer än i en IMF-beräkning i våras.

Eurokrisen

I eurozonens krishärdar kan bankernas saneringsåtgärder leda till att kreditgivningen faller med 9 procent under det kommande året, befarar IMF.

Krisen kan förvärras

Fonden skriver vidare i rapporten att mycket återstår att göra för att undvika kapitalflykt och ekonomisk nedgång i eurozonen.

Om euroländerna inte förmår att skapa en bankunion och krisländerna i valutaunionen som Spanien och Grekland inte genomför utlovade reformer kan det bli en betydligt värre kris. IMF räknar med att kreditgivningen i ett sådant scenario kan rasa med 18 procent.

-Ju längre tid som går utan en komplett lösning, desto dyrare blir det för alla att lösa krisen, säger José Vinals, enhetschef på IMF.

Lugna marknaden

Samtidigt försökte Klaus Regling, chef för eurozonens nya krisfond ESM, i en intervju med den tyska tidningen Die Zeit lugna marknaden. Enligt Regling är det i nuläget inget som tyder på att Spanien är i färd med att ansöka om ett stödprogram med nödlån.

Han hänvisar bland annat till att Madrids låneräntor har fallit.

-Det hänger på regeringen i Madrid och på marknadens utveckling, säger han.

Regling tillägger att det trots ett urspårat stödpaket inte finns något behov av att göra nedskrivningar på Greklands skuldberg igen, efter den historiska rekonstruktionen i våras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet