Foto: TT

IMF vill ge Grekland längre frist

Publicerad

Internationella valutafonden (IMF) vill att Grekland ska slippa betala räntor och amorteringar på nödlån till 2040, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor. Och lånens löptider vill IMF förlänga till 2080.

Förslaget går betydligt längre vad gäller skuldlättnader än vad EU, ECB och euroländerna hittills har diskuterat och innehåller även krav på fast ränta på 1,5 procent på lånen i 30–40 år, för att göra skuldberget hanterbart för det konkursmässiga eurolandet.

Enligt tidningens källor har IMF presenterat förslaget i förhandlingar om villkoren för att IMF deltar i det nya stödprogrammet till Grekland som eurozonen gjorde upp om i fjol.

Ekonomiska krisen i Grekland

Samtidigt laddar Grekland upp för ännu en helg med omstridda politiska beslut i parlamentet i Aten.

Det handlar denna gång bland annat om en momshöjning med 1 procentenhet till 24 procent, höjd skatt på bensin, tobak och alkohol samt lagstiftning som underlättar för banker att få tillbaka pengar för problemlån.

Ovanpå detta ska lagstiftarna i Aten ta ställning till en beredskapsplan med åtstramningar som ska verkställas automatisk om inte vissa budgetmål uppnås.

Utgången är oviss, då koalitionsregeringens två partier bara har 153 av 300 röster i parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet