Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om tre klimattekniker som lockar investerare. Foto: SVT

”Trenden bland investerare: Klimat är det nya tech”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jag äter lunch med en gammal bekant som varit med om alla steg i det som beskrivs som ”det svenska techundret”. De tjugo åren som tog oss från hemsidesverkstad på Spray till börsnotering av Spotify. Jag frågar vad han ser för techtrender som investerare? För honom finns det bara en trend.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Norden, som står för endast två procent av världens BNP, är hem för tolv procent av världens hundra ”mest hållbara” företag, enligt en ranking av forskningsföretaget Corporate Knights. Företag som konsultfirman McKinsey menar kan skapa en miljon jobb här uppe i norr fram till 2050.

Vi har börjat bra i alla fall. Någon räknade för några år sedan ut att Stockholm har fött flest enhörningar (tech-startups värderade till minst 1 miljard dollar) per capita, näst efter Silicon Valley i USA.

Klimatkrisen

”Ett nytt Silicon Valley vid polcirkeln”, en av flera rubriker i internationell affärspress den senaste tiden som uppmärksammar de nya svenska företag som utmärker sig inom fossilfria transporter. Batteritillverkaren Northvolt, elflygsbolaget Heart Aerospace, och nya tillverkare av ellastbilar som Einride och Volta Trucks är exempel på det.

Elbrist hot mot europeisk expansion

Även gamla fordonsjättar som Volvo och Scania satsar på elektrifiering. Till Bloomberg säger Scanias vd Christian Levin att ”Sverige håller på att bli ett Silicon Valley för hållbara transporter” och till DN konstaterar han att ”det inte är filantropi, vi tror att lönsamhet och hållbarhet hänger ihop”.

Men för att elektrifieringen ska lyckas, behövs mer el. Det som är en basvara för den nya gröna industrin, fossilfri el, håller på att bli en bristvara i Sverige. Och vi behöver nät som kan transportera den utan flaskhalsar.

Branschorganisationen för den europeiska elindustrin, Eurelectric, varnade nyligen för att vi inte kan addera mer förnybart om vi inte också bygger ut elnätet. Hela Europa håller på att hamna på efterkälken.

Samtidigt står president Biden i USA och viftar med näven full av dollarsedlar, hundratals miljarder faktiskt, i subventioner för de företag som satsar på den gröna omställningen och flyttar dit.

Handelskrig med gröna subventioner

EU vill inte vara så mycket sämre. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade häromdagen att man kan behöva lätta på reglerna för statsbidrag för att de gröna subventionskranarna ska kunna öppnas mer även här.

Jag vet inte om min lunchkompis hade det i åtanke när han efter att havets wallenbergare var uppäten, sammanfattade sin nya investeringsfilosofi kort och koncist: ”klimat är det nya tech”. Jag frågar om han är ideologisk när han säger så? Nej, det kokar ned till något mycket enkelt: ”det är där pengarna finns”.

När både Washington, Peking och Bryssel öppnar upp plånboken samtidigt så kanske man inte ens behöver vara risk-kapitalist längre för att våga satsa på att rädda klimatet. Det räcker att bara vara kapitalist.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet