Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången väljer Maria Ghaedi att hyra ut ett rum. Hör varför i klippet – och se vilka län som har stört ökning av annonser. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Kraftig ökning av bostadsuthyrning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar vill hyra ut ett rum eller hela bostaden. Sajten Blocket bostad har sett en uppgång på hela 75 procent på ett år.

Ossian Micko i Uppsala och Maria Ghaedi i Halmstad har båda nyligen bestämt sig för att hyra ut en del av sin bostad för att få in lite extrapengar. Och de är långt ifrån ensamma.

Under flera års tid har det blivit allt vanligare med bostadsuthyrning men det senaste året har det skett närmaste en explosion av hyrbostäder. Ny statistik från Blocket Bostad som SVT Nyheter tagit del av visar att antalet annonser ökat 75 procent mellan januari 2022 och januari 2023.

– Det är den största uppgång vi har sett under den perioden som vi har jobbat med bostäder, säger Fredrik Strömsten, talesperson för Blocket Bostad, och fortsätter:

– Ökningen tog riktig fart under hösten och har fortsatt nu i början av 2023.

Hyr ut för att förbättra privatekonomin

Han menar att det är en kombination av flera faktorer som driver på utvecklingen.

– Det är rusande inflation, högre räntor, höga elpriser och en skakig bostadsmarknad. Tillsammans gör det att många fler väljer att vända sig till hyresmarknaden. Antingen för att få tillskott till ekonomin och täcka sina egna kostnader, eller för att man inte fick bostaden såld.

Förra året kom omkring 40 000 fler bostäder in på hyresmarknaden.

– Det är ungefär lika många som produceras under 2022 och 2023 tillsammans. Så det är ett kraftigt tillskott, säger Fredrik Strömsten.

Så kostnadskrisen kanske löser bostadskrisen när allt fler tvingas hyra ut för att få ihop ekonomin?

– Till sätt och vis ja.

Fredrik Strömsten jämför Sverige med våra grannländer Norge och Finland där betydligt fler hyr ut och meddelar att Sverige ligger efter på grund av att regelverken ser olika ut.

– I Sverige får du generellt tillstånd att hyra ut din bostad ett år i taget, medan du i Finland och Norge kan hyra ut mycket längre tid, och då väljer fler att vända sig till den marknaden.

Att hyra ut ett rum är enklare än att hyra ut hela bostaden. Till exempel behövs ingen tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, under förutsättning att man själv också bor i bostaden.

Uthyrning av privatbostad

  • Du behöver bara betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 per år.  
  • Om det blir ett överskott ska du ta upp det som en kapitalinkomst och betala 30 procent i skatt.  
  • Schablonavdraget ska täcka kostnader som du har för uthyrningen som tex driftskostnader, extra försäkringar och möbler. Du får alltså inte dra av den typen av kostnader själv.  
  • Om du hyr ut en lägenhet och ett hus får du göra ett schablonavdrag för varje bostad. 

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.