Moderaterna och Liberalerna hör till de partier som anser att regeringens förslag är orättvist. Foto: Christine Olsson, Ali Lorestani /TT

Kritik och frågetecken efter beskedet om elprisstödet

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen dömer ut regeringens förslag om elprisstöd som en panikåtgärd som inte hjälper alla med höga elräkningar.

Elnätsbolagen är undrande över hur förslaget ska genomföras i praktiken och befarar mer administration.

Föga förvånande är oppositionen kritisk till regeringens förslag om kompensation för de höga elräkningarna.

Moderaterna anser att det egna förslaget med en sänkt avgift på elräkningen för januari och februari på runt 1 500–2 000 kronor i månaden vore bättre och skulle gynna fler.

– Vi ser att det är väldigt många hushåll som kämpar med sina elräkningar och är förtvivlade. Det är därför vi lagt förslaget om att ta bort skatten under två månader för att underlätta. Det vi nu saknar är att regeringen inte kompenserar alla hushåll, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till nyhetsbyrån TT.

Liberalernas energipolitiske talesperson Arman Teimouri skriver på twitter: ”Regeringen begränsar sin panikåtgärd bara till människor med stora boenden”.

Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin skriver på samma tema: ”De vill att vi ska snåla med elen men ”belönar” de som förbrukar mest? Glöm inte varför vi är här – regeringen la ner fungerande kärnkraft”.

Oklart för elnätsbolagen

Branschorganisationen Energiföretagen har inlett möten med departementet om hur elprisstödet ska hanteras och utformas, men var inför mötet oroad för den extra uppgift som ser ut att hamna på elnätsbolagen.

– Det blir en stor administrativ börda för våra medlemmar, säger Energiföretagens pressansvariga Eva Rydegran.

Oron delas av Jesper Liveröd, presschef på elnätsbolaget Ellevio.

– Det är vi elnätsbolag som är bärare av energiskatten, så det blir vi som får administrationen, säger han.

Villaägarna: För lite

Intresseföreningen Villaägarna välkomnar det svenska stödet men är inte imponerad vid en jämförelse med Norge. Enligt Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på Villaägarna motsvarar det norska paketet för elpriskompensation närmare åtta miljarder jämfört med de sex miljarder som regeringen avsätter.

– Och det för ett land som är drygt hälften så stort som Sverige, säger han till nyhetsbyrån TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.