Foto: TT Maja Suslin

ANALYS: ”Hur många fler lik finns i Ericssons garderob?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den stora frågan efter dagens rapport från Ericsson är hur många lik till det finns i garderoben som telekomjätten ännu inte plockat fram. Hur många miljarder kronor måste till exempel bolaget betala för att man varit inblandad i korruptionshärvor runt om i världen.

Det är en av de frågor man inte fick svar på denna dag

Jan Nylander

Ekonomireporter

Ibland kan det vara svårt att förstå börsens svängningar. Hur kommer det sig att ett företag som redovisar en brakförlust på hela 6,5 miljarder kronor efter skatt ändå stiger på börsen som Ericsson gjorde i dag? Det enkla svaret är att det handlar om förväntningar. Ericsson hade redan vinstvarnat och talat om att man skulle förlora svindlande belopp på ett enda projekt som gått helt fel.

Det är huvudförklaringen till den stora förlusten som presenterades i morse. Dessutom har Ericssons vd Börje Ekholm ett stort förtroende på marknaden som därför struntade i att han i flera år lovat att han haft kontroll och gjort de reserveringar som behövts. Så även om förtroendet nu naggats i kanten struntar analytikerna i den oväntade förlusten och räknar i stället vad som händer de närmaste åren. Det är därför de är så optimistiska.

5G en stor revolution

För vi står nu inför ett nytt skifte i hur mobiltelefonteknologin används. När 4G kom och vi fick smarta mobiltelefoner förändrade det våra liv. De smarta telefonerna som består av kamera, telefon och framför allt en uppkopplad dator slukar en allt större del av vår tid. Den nya 5G-tekniken blir en ännu större revolution.

För om några år kommer miljarder saker bli uppkopplade, vilket innebär att vi får självkörande bilar och hem där apparaterna sköter sig själva. Men den stora förändringen kommer i fabrikerna som blir allt mer automatiserade. För att allt ska fungera behövs nästa generations mobiltelefonnät 5G där Ericsson är en av världens största leverantörer.

Glömmer lik i garderoben

De närmaste åren räknar därför experterna med att försäljningen och vinsten ökar kraftigt. Det finns bara ett litet problem. För mobiltelefonindustrin är som datorbranschen. Priserna sjunker hela tiden och det har gjort att Ericssons försäljning har gått kräftgång. Men förra året så ökade försäljningen med några procent för första gången på fem år vilket fick marknaden på gott humör och prognoserna börjar nu skruvas upp.

Då glömmer man lätt bort alla de lik som Ericsson tvingats plocka fram ut sina garderober som gjort att en stor del av bolagets vinster blåst bort så som skedde i dag. Och tänker inte heller på vad som fortfarande finns kvar i garderoben.

Ska böta för korruptionshärva

För några månader sedan berättade till exempel Ericssons vd Börje Ekholm om den omfattande korruptionshärvan som sedan fem år utreds av amerikanska myndigheter och där Ericsson kommer att tvingas betala dryga böter. Hur mycket vill Börje Ekholm inte spekulera i, eller när Ericsson måste lägga ut pengarna. Men enligt några av de experter jag pratat med kan det handla om allt från 5 till 15 miljarder kronor.

Gigantiskt mycket pengar som tas från vinsten. Dessutom har ledningen sagt man ska sälja några delar av koncernen som går riktigt dåligt, vilket också lär leda till nya förluster. Och så finns det säkert också några lik till i garderoben som ännu inte offentliggjorts. Så det finns fog för att vara försiktig inför de som målar upp Ericssons framtid i allt för ljusa färger.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.