Foto: Jessica Gow/TT

Krönika: Så enkelt kan du bli rik

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Visst var det en lockande rubrik? Det är sådana löften som brukar behövas för att få oss att lägga undan pengar. Avstå pengar i dag för abstrakt nytta imorgon, är nämligen inte mänsklighetens starkaste gren.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Ekonomipristagaren Richard Thaler uttryckte det kärnfullt när jag träffade honom i samband med Nobelpriset 2017: ”Bristande självkontroll är det största beteendeproblemet”.

Det ligger bakom att vi konsumerar för mycket grejer och onyttigheter i dag, på bekostnad av privatekonomi, statsfinanser, miljö och hälsa i framtiden. 

Men dagens unga kanske är lite mer rationella än sina föräldrar? De har i alla fall börjat spara allt mer till pension. Kanske är de tillräckligt insatta i framtidsutsikterna för pensionssystemet och den svenska välfärdsekvationen?

Sparar av oro?

Kanske sparar de själva av oro för att staten inte kommer leva upp till samma löften som tidigare generationer kunde inkassera på? Det finns attitydundersökningar som pekar på det.  

Beräkningar som Pensionsmyndigheten gjort visar att den som är född 1995 och vill gå i pension vid 65 behöver spara 8% av sin lön om man börjar spara nu. Eller 1% av lönen om man kan tänka sig pension vid 70, vilket den generationen ska förvänta sig blir den nya pensionsåldern.

En annan undersökning visar att det vanligaste skälet bland 20 till 40-åringar till att spara är ”att känna lugn och trygghet”. En krockkudde som mår bra av att blåsas upp i tid. 

Ha tiden på sin sida

Det är nu du ska få payback på rubriken! För det finns nämligen ett enkelt sätt att bli rik: Det gäller bara att ha tiden på sin sida.  

Ränta-på-ränta har en närmast magisk förmåga att genom vanligt månadssparande göra dig till miljonär som pensionär. För ett långsiktigt sparande gäller det dock att undvika svenskarnas mest populära sparsätt – att stoppa pengarna i madrassen.  

Bankkontot ger ju knappt någon ränta. Det är rätt för kortsiktiga sparmål, där man inte vill ha risk.

Men för den med sparsiktet bortom 10 år är exempelvis breda fonder med låga avgifter det som krävs för att få den avkastning som krävs för att ränta-på-ränta-effekten verkligen ska ta skruv (6% i snitt, på lång sikt, bör kunna förvänta sig av börsen).

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.