Mindre storlek på tallrikarna minskar matsvinnet. Ett exempel på hur ekonomipristagaren Richard Thalers teori om ”nudging” kan fungera i verkligheten. Foto: TT

Nobelpristagaren: ”Nudging” gör det lätt att välja rätt

Uppdaterad
Publicerad

Årets ekonomipristagare Richard Thaler är pappa till konceptet ”nudging” som fått stort genomslag de senaste åren. Allt från regeringar till livsmedelshandlare tar nu hjälp av beteende-ekonomi för att påverka människors val.

Nudging handlar om att designa valsituationer så att det blir lätt att göra rätt.  Att ”knuffa” oss i rätt riktning genom till exempel fotspår i marken till närmsta papperskorg eller smarta förval i pensionssystemet.  

Smarta förval 

I USA har Richard Thaler fått fler människor att pensionsspara genom ett program där man börjar spara först när löneförhöjningen kommer. Detta för att få med sig dem som inte tycker sig har råd eller vill börja sätta av pengar redan i dag.

Nobelpriset 2017

När man dessutom gör sparandet till ett automatiskt förval vid anställning ökar antalet pensionssparare ännu mer.

SVT:s Alexander Norén träffar Richard Thaler vid hemuniversitetet i Chicago.

Just förval är nog det mest kraftfulla nudging-verktyget. Ett tyskt elbolag ändrade till ”grön” el som utgångsalternativet när man rekryterade nya kunder.

Då ökade antalet som valde det från 7 till 70%, trots att det var lite dyrare. 

Valfriheten intakt 

Nudging inskränker inte på valfriheten. Även om man knuffar folk att äta mer vegetariskt genom att placera vegorätten högst upp på menyn och hamburgaren längre ned, så måste burgaren finnas kvar för att det ska räknas som nudging.

Och styr man folks beteende med förval i viktiga frågor som pensionssparande eller organdonation, så måste det vara lätt att hoppa av, poängterar Richard Thaler, när SVT träffar honom.

– Bytet ska bara bara vara ett klick bort.  

Nudging i Sverige 

I Sverige har nudging främst omfamnats av organisationer och myndigheter som arbetar med hållbarhetsfrågor. Naturvårdsverket och Konsumentverket har nudgingprojekt på gång.

Även de svenska politiska partierna är överlag positiva. Moderaternas Elisabeth Svantesson är en av de som välkomnar att Thaler fått ekonomipriset:

– Jag tycker det är sunt att nationalekonomin fått in beteendevetenskapen. Tidigare utgick man ju ifrån att vi alla fattar rationella beslut, men verkligheten är ju inte riktigt så enkel, vilket Thaler påvisat. Detta bör också påverka politiska beslut.

”Knuffenhet” saknas i regeringen

Men någon särskild ”nudge unit” inom regeringskansliet, som den David Cameron inrättade i Storbritannien 2010, tycks inte tongivande svenska politiker se något behov av.  

– Vi arbetar redan på detta sätt inom många myndigheter, inte minst på Skatteverket, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S). 

En hotellkedja minskade matsvinnet med 20 procent genom att minskade tallriksstorleken från 24 till 21 cm. Foto: Foto: Greenudge

Oavsett hur man tillämpar nudging är framgångsfaktorn densamma om man vill ändra på folks beteende, det som Thaler ständigt återkommer till och förespråkarna gjort till ett mantra: ”gör det lätt att göra rätt!”

Mer om ”nudging” och ekonomipristagaren Richard Thaler i Nobelstudion på SVTPlay eller SVT2 torsdag 7/12 kl 20.00 

Exempel på nudging i Sverige

  • En skola i Sollentuna minskade matsvinnet med 30% genom att minska storleken på tallrikarna 
  • ICA fick kunder att blanda ut köttfärssåsen genom att lägga morötter bredvid köttfärsen i kyldisken 
  • En livsmedelsbutik i Nyköping ökade försäljningen av ekologiska bananer genom att skylta upp de andra som ”besprutade bananer” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2017

Mer i ämnet