Foto: Grafik: SVT

Utbrett missnöje – AF nöjer sig med ”samtal”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen ska utreda alla klagomål som kommer in mot etableringslotsarna. Samtidigt visar SVT:s granskning att man i många fall nöjer sig med att samtala med lotsen, samtidigt som den klagande får byta lots.

SVT har under dagen berättat om de hundratals klagomål som kommit in till Arbetsförmedlingen gällande etableringslotsar, och att lotsarna totalt får lika många klagomål hos Arbetsförmedlingen som andra tjänster tillsammans.

En genomgång av ett 50-tal ärenden från 2014 visar att Arbetsförmedlingen ofta avslutar ärendet med att lotsföretaget lovar bättring, och den klagande får byta till en annan lots.

– Det är ofta det bästa sättet att lösa en avvikelse. I många fall härrör klagomålen från missförstånd och då är det bästa sättet att lösa det en lokal dialog, säger Martin Kruse, upphandlingschef på Arbetsförmedlingen.

Finns det någon risk med att man löser det med att den klagande byter lots?

– Det är jättesvårt att säga. Det här är ett valfrihetssystem där deltagaren har och ska utnyttja sin möjlighet att byta leverantör. Det är så leverantörerna ska konkurrera.

Ingriper vid upprepade klagomål

Martin Kruse menar att man alltid ingriper i de fall där ett lotsföretag får upprepade klagomål av samma slag. Det är bland annat därför Arbetsförmedlingen numera registerar alla klagomål centralt, även de som ”lösts lokalt”.

Om jag är deltagare och tagit mod till mig och kontaktat Arbetsförmedlingen, och det faktiskt finns ett missförhållande, och lösningen blir att jag byter lots – då har man ju egentligen inte kommit åt missförhållandet?

– Det har man inte och det betecknar vi inte som en lösning på problemet.

Följer upp klagomålet

Men i dag kan det sluta på det sättet?

–- Det är svårt för mig att säga. Det förekommer naturligtvis att en deltagare byter leverantör för att man är missnöjd. Om man dessutom har ett klagomål, då följer vi naturligtvis upp även klagomålet.

– Återkommande klagomål där vi kan konstatera att det verkligen inträffat, det väger vi också in i bedömningen. I teorin kan det naturligtvis vara så att vi konstaterar ett klagomål som man löser lokalt men om det blir ett återkommande klagomål gör vi till slut ett annat ställningstagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet