”Normalt brukar man belöna toppchefer för att verksamheten utvecklas i en positiv riktning, men det har milt sagt inte har skett i Postnord,” säger Anders Drejer, professor i ekonomi vid Aalborgs universitet, till Ritzau. Foto: TT

Miljonersättningar till toppar i krisande Postnord

Uppdaterad
Publicerad

Trots svensk-danska Postnords usla resultat har toppcheferna fått ordentligt påökt, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Exempelvis fick chefen för den blödande danska rörelsen en löneökning med en halv miljon kronor under krisåren 2013–2015. Hans lön uppgick till 3,7 miljoner svenska kronor 2015.

Lars Idermark, som tidigare var vd i Postnord, fick rejäla lönepåslag under åren 2011 till 2013. För 2013 erhöll han en lön på 4,2 miljoner kronor, trots att han lämnade arbetet i maj samma år.

Poststrulet

Koncernens tidigare finansdirektör Henrik Rättzen sades upp i maj 2014 och fick därefter uppsägningslön och avgångsvederlag. Totalt fick Rättzen 6,8 miljoner kronor för fyra och en halv månads arbete 2014.

– Normalt brukar man belöna toppchefer för att verksamheten utvecklas i en positiv riktning, men det har milt sagt inte skett i Postnord, säger Anders Drejer, professor i ekonomi vid Aalborgs universitet, till Ritzau.

Drar ner på tusentals anställda

Tidigare i mars kom beskedet att Postnord ska minska antalet anställda med närmare 4.000 personer de närmaste åren. De största neddragningarna sker i Danmark, men även svenska skattebetalare får vara med och bidra till notan.

Bakgrunden till den krisande ekonomin ska vara den ökande digitaliseringen av samhället, vilket för med sig att allt färre brev skickas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet