Foto: Janerik Henriksson/TT

Misstänkt penningtvätt – C kräver att bankerna förklarar sig

Uppdaterad
Publicerad

Både Nordea och Swedbank kopplas till misstänkt penningtvätt. Nu kräver Emil Källström som är ledamot i finansutskottet och ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet att bankerna kallas upp till utskottet och förklarar sig.

Nordea kopplas till ett stort nätverk av misstänkt penningtvätt och ska ha varit delaktig i att slussa vidare över sju miljarder kronor till olika skalbolag mellan 2005 och 2017, enligt en dataläcka som har lämnats ut av internationella journalistorganisationen OCCRP.

”Det är oroväckande”

Och i februari kunde SVT avslöja att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare ett decennium.

Swedbank och penningtvätten

– Det är oroväckande uppgifter. Det är viktigt att bankerna som vi ger vårt förtroende inte missbrukar sin ställning, säger Emil Källström, ledamot i finansutskottet och ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Vill ha förklaring

Han kommer under tisdagens möte i finansutskottet att föreslå att företrädare för Nordea och Swedbank kallas till utskottet.

– De får en möjlighet att förklara sig och sedan får vi på politisk nivå fundera på om vi ska förändra regelverket.

Vad tänker du att ett sådant möte ska ge?

– Om jag hade vetat det så hade jag inte föreslagit något möte. Men vi vill veta vad som har hänt, vad som har gått snett och hur vi ska jobba framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet