Lars Hjälmered (M) poängterar att han inte har full insyn i alla avtal men kräver att posten ska fungera i Sverige. Foto: TT

Moderaterna ställer sig bakom miljardpaket till Postnord

Publicerad

Även Moderaterna står bakom att svenska staten skjuter till skattepengar till Postnord.

– Men vi ser det som en engångsföreteelse, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna till SVT Nyheter.

Dansk-svenska Postnord får 2,2 miljarder kronor i ett statligt tillskott, för att rädda den danska delen av bolaget. Omkring 400 miljoner kommer från svenska skattepengar, som alltså ska gå till att rädda den danska delen av bolaget.

– Det som har kommit i dag är ett första steg på en väldigt lång resa. Men vi ser det som en engångsföreteelse att gå in med skattepengar. Det som tar vid nu är ett stort ansvar som faller på Postnord och på regeringen, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna.

Poststrulet

Postnord måste ”naglas fast och jagas”

Lars Hjälmered poängterar att han inte har full insyn i alla avtal men kräver att posten ska fungera i Sverige. Han säger att digitaliseringen ska välkomnas, men att det kommer ställa väldigt höga krav både på bolaget Postnord och på ägarna, alltså staten.

– Posten har jättestora problem. Framför allt i Danmark men också i Sverige. Med rätta så ifrågasätts bolaget när brev och paket inte kommer fram. Nu är det viktigt att ha fokus på att Postnord vänder ekonomiskt och att den nedåtgående spiralen vänds. Ägaren (staten) måste nagla fast dem, jaga dem och kräva resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet