Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Flygbranschen: Corona är ett mycket större hot än vi tidigare trodde

Uppdaterad
Publicerad

Norwegian drar nu i bromsen som en följd av coronavirusets härjningar. Det norska flygbolaget har bland annat beslutat att dra in 22 långdistanslinjer mellan Europa och USA mellan 28 mars och 5 maj.
Samtidigt varnar flygbranschens organisation IATA för att viruslarmen kan få stora konsekvenser för hela branschen.

Vid sidan av de indragna flyglinjerna backar Norwegians ledning även från tidigare ekonomiska prognoser för framtiden.

Härom dagen meddelade SAS att bolaget drar in flera linjer i Europa. Under natten kom beskedet att brittiska Flybe går i konkurs.

”Många flygbolag som varnar”

Enligt flygbranschens organisation, IATA, är corona-larmen ett hot mot hela branschen då folk helt enkelt avstår från att resa, säger Rafael Schvartzman, Europachef på IATA, till SVT.

– Vi har kunnat se att efterfrågan har minskat i mycket rask takt. Dessutom har folk som redan köpt flygbiljetter inte kommit till flyget, säger han.

För att hantera krisen vill nu IATA att världens regeringar tillfälligt ska slopa kravet på att flygbolagen måste flyga som vanligt för att inte förlora landningsrättigheter på olika flygplatsen.

Tror på återhämtning

Om situationen inte förbättras fruktar Rafael Schvartzman att flera flygbolag kan gå i konkurs då man bland annat har behövt ställa flygplan på marken.

– Det här är ett växande fenomen som påverkar hela branschen och flygbolag vidtar extrema åtgärder just nu för att anpassa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet