Coronaviruset har nu gett konsekvenser för det skandinaviska flygbolaget SAS. Foto: Johan Nilsson/TT

SAS ställer in alla avgångar till norra Italien

Uppdaterad
Publicerad

Det pågående coronautbrottet i världen påverkar flygtrafiken. SAS, som tidigare dragit ner på flygningar till drabbade områden, väljer nu att ställa in alla flyg till en rad städer i norra Italien med hänvisning till de anställdas säkerhet.

Efter att först ha dragit ner flygningarna på många linjer och ställt in flygningar till Fastlandskina och Hongkong väljer SAS nu att också ställa in flygningar till norra Italien.

Flera städer berörs

Enligt ett pressmeddelande på SAS hemsida ställs nu flyg in till Milano, Bologna, Turin och Venedig mellan 4 och 16 mars. Däremot fortsätter bolaget att flyga till Rom.

Coronapandemin

I pressmeddelandet om de inställda flygningarna skriver SAS att ”säkerheten för passagerare och anställda är vår första prioritet”. Vad som händer efter den 16 mars kan företaget inte svara på just nu.

– Då får vi värdera igen. Det här är baserat på rekommendation från danska utrikesministeriet och vi följer deras rekommendationer och följer läget noggrannt, säger Freja Annamatz, presschef för SAS Sverige.

Alla passegerare som påverkas av beslutet kommer kontaktas, skriver bolaget i pressmeddelandet. Sammanlagt berörs omkring 200 avgångar.

Kan påverka personal

Sedan tidigare har bolaget valt att dra ner på flygningar i Skandinavien och Europa. Flygbolaget väljer även att från den 5 mars ställa in samtliga flygningar till Hongkong. Sedan tidigare har SAS ställt in flygningar till Fastlandskina med anledning av viruset.

Genom att dra ner på antalet flygningar menar flygbolaget att man minskar kostnaderna för företaget i form av mindre användande av bränsle, flygplatsavgifter och andra avgifter. Men även personal inom flygbolaget kan påverkas och det kan bli aktuellt med permitteringar och tjänstledigheter, skriver SAS.

Flyger på som vanligt

Konkurrenten Norwegian har inga planer på att minska antalet flygplan på grund av coronaviruset, det rapporterar Reuters.

– Vi har inga nyheter utan flyger som planerat, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, presschef för Norwegian till nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet