Alectas tillförordnade vd Katarina Thorslund skriver till SVT Nyheter: ”Vi medvetna om att denna investering, som gjordes med syftet att vara långsiktig, inte idag ser lika positiv ut”. Foto: TT/TT

Ny miljardsmäll för Alecta – skriver ned innehavet i Heimstaden

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsbolaget och storägaren Alecta skriver ner sitt innehav i fastighetsbolaget Heimstaden med tre miljarder kronor, vilket motsvarar sex procent av innehavet. Detta efter att Heimstaden skrivit ner fastighetsvärdet i motsvarande storlek i sin kvartalsrapport som släpptes under torsdagen.

”Vårt innehav i Heimstaden Bostad skrivs ner med 6 procent pga den externa värderingen som bolaget låtit utföra. Nedskrivningen är i linje med våra förväntningar givet makroläget och ränteutvecklingen. Samtidigt är vi medvetna om att denna investering, som gjordes med syftet att vara långsiktig, inte idag ser lika positiv ut som när den gjordes.” skriver Alectas tf vd Katarina Thorslund i ett mejl till SVT Nyheter.

Heimstaden köpte på toppen av fastighetsmarknaden ett stort fastighetsinnehav för 93 miljarder kronor. Ett innehav som nu riskerar att bli en ännu större miljardbelastning indirekt för Alecta när priserna faller.

Kommer ni att behöva nedvärdera andra fastighetsinnehav?

– Vi marknadsvärderar alla våra fastigheter varje kvartal eller halvår, värdena kan gå både upp och ner. Överlag finns dock på marknaden en pågående nedjustering av värderingarna av fastigheter som en effekt av ränteutvecklingen, säger Alectas presschef Jacob Lapidus. 

Om Heimstaden skulle behöva tillskott av nya pengar efter nedskrivningarna handlar det om många miljarder för Alectas del. Heimstadens kommunikationschef Robin Wilhelmsson säger dock att bolaget ordnat sin finansiering och tagit in en ny stor ägare.

– Vi är således komfortabla med vår finansiella ställning och förmåga att fortsätta leverera goda operativa resultat.

Förvaltar pension för 2,6 miljoner svenskar

Alecta har totalt förlorat 19,6 miljarder genom investeringar i tre krisande amerikanska banker.

Både aktiechefen och vd:n har fått lämna sina jobb efter förlusterna som i längden riskerar att påverka svenska pensionssparare.

Alecta förvaltar tjänstepensioner för omkring 2,6 miljoner svenskar och bolaget är förhandsval för privatanställda tjänstemän, vilket innebär att tjänstepensionen hamnar hos bolaget om man inte gör ett annat aktivt val.

SVT Nyheter har sökt Alectas vd för en intervju men hon vill inte ställa upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en kort sammanfattning över vad som hände med pensionbolaget Alecta och de förlorade miljarderna – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.