Foto: Henrik Norrsell

Ny miljardsmäll för Alecta – minus 13 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsjätten Alecta har för 2023 skrivit ned den ifrågasatta investeringen i bostadsbolaget Heimstaden med närmare 13 miljarder kronor. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Alectas investering i Heimstaden på 50 miljarder kronor är bolagets enskilt största. Det betyder att investeringen under 2023 tappat en fjärdedel av sitt värde.

Alectas nya vd Peder Hasslev, som tillträdde hösten 2023, skriver att ”2023 var ett mycket turbulent år som skapade en betydande förtroendekris för Alecta” och att bolaget senaste tiden tagit fram ”åtgärder för att minska riskerna i aktieportföljen”.

I januari föreslog Alectas beredningsnämnd den tidigare danske riksbankschefen Lars Rohde som ny styrelseordförande efter Ingrid Bonde som avgick i oktober. Men förslaget drogs tillbaka några dagar senare efter att det framkommit att Rohde var på väg att bli ny styrelseledamot i banken Nordea. Istället föreslogs Handelsbankens tidigare vd Carina Åkerström. Hon valdes till ny ordförande i Alecta 22 februari.

Alectas investering i Heimstaden granskas just nu av Finansinspektionen och Riksenheten mot korruption där det pågår en brottsutredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.