Tjänstepensionsföretaget Alecta vidtar nu åtgärder efter bankkollapsen i USA. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter bankkrisen: Alecta vidtar åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska tjänstepensionsjätten Alectas vd Magnus Billing petade i dag bolagets aktiechef Liselott Ledin som nu är arbetsbefriad. Ledningsförändringen kommer efter bolagets omfattande förluster i USA.

”Alectas aktieförvaltning behöver en nystart och en ny ledning”, skriver vd Magnus Billing i ett pressmeddelande.

Svenska pensionsbolaget ådrog sig förluster på 19,6 miljarder kronor när tre portföljbolag drogs med i bankkrisen i USA, skriver företaget i ett pressmeddelande. Nu vidtas flera åtgärder, bland annat organisatoriska. Nuvarande aktieförvaltningschef ersätts av Ann Grevelius som tillförordnad från den 20 april. Samtidigt ska rekrytering av ny ordinarie chef inledas omgående.

Alecta gör även förändringar inom förvaltningen. Enligt pressmeddelandet påbörjas ”omgående en minskning av risken med höga ägarandelar i enskilda bolag långt från hemmamarknaden, med fokus på koncentration i de amerikanska innehaven”. 

Åtgärderna vidtas eftersom förlusterna i de amerikanska bankerna allvarligt skadat kundernas förtroende, enligt Alecta.

I en intervju med TT svarar Alectas vd Magnus Billing på frågan om han själv funderat på att avgå: ”Jag har funderat mycket på mitt eget ansvar, naturligtvis, eftersom jag har det yttersta ansvaret. Jag har haft diskussioner med min styrelse och de har uttryckt sitt fulla förtroende för mig.”

Alecta har 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder i Sverige. Bolaget förvaltar bland annat den så kallade förmånsbestämda tjänstepensionen i Sverige (ITP2).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.