Finansinspektionen ska granska turerna kring Alectas investeringar. Foto: Lars Schröder/TT

Finansinspektionen granskar Alecta

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring pensionsbolaget Alectas kontroversiella investeringarfortsätter. Nu har Finansinspektionen beslutat att granskapensionsbolaget Alectas investeringar i den ekonomiskt pressadebostadsjätten Heimstaden.

– Vi har fått in underlag som visar att det finns anledning att gåvidare med en undersökning, säger Finansinspektionens chef föravdelningen risktillsyn och försäkring, Ellinor Samuelsson.

Det senaste halvåret har det har stormat rejält kringpensionsjätten Alectas riskabla affärer. Alecta förlorade undervåren nästan 20 miljarder kronor på aktieköp i tre amerikanskabanker. Efter affärerna avgick Alectas vd Magnus Billing i april.

Dessutom har Alecta tvingats skriva ned värdet på sitt stora innehav iHeimstaden med tre miljarder. Heimstaden är Europas näst störstaoch Sveriges största bostadsbolag. SVT har i flera omgångargranskat Heimstaden som fått kritik för sin snabba expansion ochhöga belåning och för att de nu vill få sina hyresgäster att betalaför skenande räntekostnader.

Granskar affär med Heimstaden

Heimstaden kommer sannolikt be sinaägare om mer pengar. I ett mejl till SVT skriver Alecta att de ärberedda att bidra men det är beroende av hur villkoren kommer attse ut.

Alecta bekräftar även att de själva tillsatt enadvokatutredning för att granska affären med Heimstaden.

– Särskilti de här tiderna när det är oro på fastighetsmarknaden så visar detpå vikten av och syftet med de här reglerna. Ytterst är det enviktig del av konsumentskyddet med att trygga pensioner, sägerEllinor Samuelsson på Finansinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.