Oklarheter kring gifthalten i H&M:s brända byxor

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om danska TV2:s granskande program Operation X avslöjanden om att flera klädföretag varje år bränner tonvis med kläder i Danmark.

Hälsoskäl

Bestseller, som äger varumärken som Vero Moda och Jack & Jones, har medgett att en del av kläderna som bränns kommer direkt från butiker och helt enkelt inte har blivit sålda. Men H&M uppger att alla kläder som bränns är hälsoskadliga.

Brännbart mode

– De produkter media refererar till har vi testat i externa laboratorier och stoppat. Och våra testresultat visar att den ena produkten är mögelangripen och den andra innehåller en för hög mängd bly, sade H&M:s tillförordnade miljöchef Cecilia Strömlad Brännsten till SVT Nyheter på söndagen.

Hänvisar till test

– Och det är fyra oberoende tester som visar på ett resultat som är avsevärt mycket högre än gränsvärdet på bly som vi har i våra strikta kemikalierestriktionen.

När SVT:s reporter då bad om att få se rapporterna blev svaret från H&M:s miljöchef:

– Vi får se, jag kan återkomma om det, jag får kolla med min presskontakt om det.

Avvikande rapporter

Dagen efter lades fyra rapporter upp på H&M:s hemsida.

Tidigare hade företaget skrivit till danska TV2 att jeansen förstördes på grund av en ”förhöjd nivå av bly i några av byxornas metalldetaljer” och inte velat dela med sig av något underlag för detta. Men rapporterna från certifieringsföretagen Bureau Veritas och Intertek visar nu på en helt ny förklaring.

Blyhaltig läderlapp

Samtliga tester visar istället på för höga mängder bly i en guldfärgad fuskläderlapp på byxornas baksida. Samtidigt konstaterar rapporterna att de endast är giltiga för de enskilda testade plaggen – inte för hela partierna som har bränts. I ett av fallen har laboratoriet inte heller tagit del av plagget utan endast den guldfärgade lappen.

Ytterligare en av rapporterna gäller istället ett par blåa byxor som inte är jeans – som H&M har uppgett brändes för att de var ansatta av mögel. Det står i rapporten att mögelsporer och en misstänkt mögellukt har upptäckts. Men rapporten drar ingen slutsats och konstaterar att det är kunden som har gjort urvalet.

Uttrycklig önskan

“Tester av blandade urval sker på kundens uttryckliga förfrågan och kan innebära ett avsteg från teststandarden”, skriver Bureau Veritas.

Danska TV2 har i fallet med de här byxorna testat efter bakterienivåer som sammanfaller med framväxt av mögel, utan att hitta några förhöjda nivåer. När journalisterna har inspekterat byxorna själva har de inte upptäckt någon mögellukt eller mögelfläckar.

– Det är svårt att kommentera på vad ni har sett men vad vi har testat är att det inte bara är en misstänkt lukt, vi har också konstaterat mögelfläckar och funnit mögelsporer i testen, säger Cecilia Strömblad Brännsten till danska TV2.

SVT Nyheter har frågat H&M om varför förklaringen har ändrats. Ulrika Isaksson på företagets pressavdelning vill inte bli intervjuad om detta men skriver i ett mejl:

”Eftersom de fall där vi upptäcker för hög mängd bly i våra produkter oftast kan härröras till metalldelar som knappar eller blixtlås var detta vår initiala misstanke, men efter att det undersökts vidare internt visade det sig att den förhöjda blynivån återfanns på ett annat ställe på plagget.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brännbart mode

Mer i ämnet