Ovanliga läget: Försämrad köpkraft för alla slags hushåll

Uppdaterad
Publicerad

Trots högre inkomster, lägre inkomstskatt och stödåtgärder från regeringen så minskar i stort sett alla hushålls köpkraft för första gången på väldigt länge. Detta på grund av den höga inflationen.

– För första gången på väldigt många år kommer vi få se en betydligt sämre köpkraft och det gäller alla, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna, och fortsätter:

– Om man tittar tillbaka lite har hushållen levt i den bästa av två världar med god inkomstutveckling, lägre skatter och lägre räntor. Men 2022, kanske är första gången vi ser en betydligt sämre köpkraft.

Arques pekar ut barnfamiljer med hus och bil som den grupp som tappat allra mest.

– Vi pratar om ett par tusen kronor per månad i sämre köpkraft.

Inflationen är redan uppe på höga 4,5 procent (långt över riksbankens mål om att hålla prisförändringstakten omkring 2 procent) och många tror att inflationen kommer stiga ytterligare, delvis på grund av kriget i Ukraina.

Räntehöjning kan komma i höst

Statliga Konjunkturinstitutet som kom med en ny prognos i onsdags tror att den redan höga inflationen stiger ytterligare till 5,2 procent senare i år och att riksbanken börjar höja styrräntan i höst.

Trots regeringens ekonomiska stödpaket, stigande inkomster och lägre inkomstskatt så har köpkraften försämrats mellan år 2021 och 2022, för nästan alla hushåll, enligt Swedbanks beräkningar.

– För vissa grupper har de ekonomiska stödåtgärderna haft stor betydelse, men för de flesta grupper är de här stödåtgärderna ganska marginella, säger Arturo Arques.

Pensionärer förlorare på lång sikt

Ser man dock på den långsiktiga köpkraftsutvecklingen så är pensionärspar och garantipensionärer förlorare, medan de andra typhushållens köpkraft har stärkts under de senaste 15 åren.

Här är köpkraftsutvecklingen för olika typhushåll sedan år 2007, enligt Swedbanks beräkningar:

Tvåbarnsfamilj i villa: + 4 480 kronor

Enpersonhushåll: + 3 600 kronor

Arbetslös: + 2 200

Ensamstående förälder: + 1 380 kronor

Pensionärspar: – 160 kronor

Garantipensionär: – 400 kronor

Beräkningen över köpkraftsuteckling ovan visar hur mycket som finns kvar efter levnadsomkostnader räknat i fasta priser i år, jämfört med 2007.

Se i videon ovan vilka hushåll som drabbats hårdast det senaste året .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.