Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pensionsexperten Mikael Nyman svara på tre frågor om följderna av bankkollapsen i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pensionsexperten: Framför allt de yngre som drabbas av pensionssmällen i Alecta

Uppdaterad
Publicerad

Minst 12 miljarder kronor har gått upp i rök från pensionsjättens Alectas placeringar. Detta efter att flera banker i USA har kollapsat. Mikael Nyman, chefredaktör för sajten Pensionsnyheterna, konstaterar att det är de yngre pensionsspararna som kommer drabbas mest av de dåliga placeringarna.

Mikael Nyman är en av Sveriges främsta experter på pensioner och tjänstepensioner. Han tycker inte det var fel av Alecta att för några år sedan lämna svenska trygga bankaktier och istället satsa på mer riskfyllda nischbanker i USA – men han menar att pensionsjätten borde haft bättre koll det senaste året. Särskilt då deras uttalade strategi har varit att placera pengar i relativt få bolag som de sedan ska kunna följa extra noga.

– Jag kan tycka att man borde ha sett att det fanns en hög risk i Silicon Valley Bank eftersom man visste att ränteläget var på väg uppåt. Den analysen borde man ha kunnat göra på kammaren på Alecta för drygt ett år sedan, säger han.

Pensionsbolaget Alectas VD Magnus Billing beskriver själv investeringarna som ”ett misslyckande” och medger att minst 12 miljarder kronor gått upp i rök efter att de amerikanska bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank båda nyligen kollapsat.

Dessutom har Alecta placerat ytterligare 9 miljarder kronor i en tredje amerikansk bank, First Republic Bank, vars aktiekurs rasat kraftigt.

”Kommer att kosta pengar”

Mikael Nyman förklarar att de som drabbas hårdast av Alectas misslyckade USA-placeringar är alla som har sin tjänstepension (ITP1) via Alecta och är födda efter år 1979, då Alecta står för det så kallade icke-vals-alternativet. Alla som inte aktivt har valt ett annat bolag för sin tjänstepension får alltså sina pengar placerade hos Alecta, troligtvis rör det sig om närmare en miljon svenskar.

– Alla som sparar i Alecta påverkas, och framför allt de som är lite yngre, det vill säga de som är födda 1979 och yngre och som finns i den så kallade ITP1-planen. Det kommer inte att äventyra deras framtida pension, men det kommer att kosta pengar, säger Mikael Nyman.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.